Ook voor wie het coronavirus niet oploopt, is het niet altijd even makkelijk om gezond te blijven. Sportscholen zijn al lange tijd gesloten, en andere teamsporten mogen ook nauwelijks worden uitgeoefend. Hierdoor vliegen de welbekende coronakilo’s eraan, en daar zit niemand, zo net voor de zomer, op te wachten. Onder de hashtag #SportscholenWeerOpen deelden vorige week honderden mensen op de social media hun frustratie over de sluiting van de gyms. ‘Sportscholen moeten weer open tijdens de lockdown!’, is de heldere boodschap.

Spierweefsel verandert langzaam terug in zitvlees

Voor veel Nederlanders is sporten een uitlaatklep, een manier om mensen te leren kennen, en vooral een manier om fit en gezond te blijven. Net als vele andere ketens zijn de sportscholen niet van de een op de andere dag gesloten. Aan het begin van de crisis werkten veel sportscholen met een reserveringssysteem. Je moest van tevoren een tijdslot reserveren zodat er maximaal dertig mensen per keer in de sportschool aanwezig waren. Het ontsmetten van alle apparaten was uiteraard verplicht. Maar toch bleek dit niet genoeg te zijn. De overheid besloot elke vorm van sporten met gezelschap te verbieden tot de coronabesmettingen zouden dalen.

Een aantal maanden later lijkt er nog weinig verandering in te komen, waardoor mijn spierweefsel inmiddels weer is terug veranderd in zitvlees. Broeken die ik vorige zomer heb gekocht, belanden nu alweer ergens achterin de kast omdat de knoop op geen enkele manier dicht te krijgen is. De oorzaak: Meer snacken, meer frisdrank en alcohol, en minder bewegen. Waar ik normaal gesproken vijf keer per week minimaal een uur aan het sporten was, loop ik nu hooguit één keer per week een blokje om.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders minder is gaan sporten. Maar het is niet dat we niet willen; stappentellers en andere apparaten waarmee lichamelijke beweging te meten is zijn nog nooit zo goed verkocht als in het afgelopen jaar. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt namelijk dat de vraag naar zulke wearables flink gestegen is.

Gebrek aan motivatie

Maar waarom lukt het dan niet? Dat heeft toch echt alles te maken met mindset. Thuis op een matje liggen is toch minder motiverend dan in een sportschool. En ook op sociaal vlak mist men veel. Je komt geen anderen tegen waarmee je een praatje kan maken en waardoor je gemotiveerd wordt nét een gewichtje meer te squatten.

Er is zelfs een petitie gestart om terug te keren naar zoals het was met vanaf 1 juni het nieuwe sportprotocol waarmee men veiliger kan sporten. Denk aan het werken met reserveringen,   minder personen in een groepsles, grote afstand tussen de fitnessapparaten en schoon maken van de apparatuur na gebruik”, staat op de website. Nederland moet op een veilige manier weer fit worden!

https://petities.nl/petitions/sportscholen-moeten-weer-open-tijdens-lockdown?locale=nl

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: Pixabay