Met maar liefst twee slotconcerten heeft het Grachtenfestival op zondag 20 augustus haar 26e editie afgesloten in het Westerpark in Amsterdam. 10 dagen lang stond Amsterdam en omstreken in het teken van muzikaal talent. Er waren dit jaar 186 concerten, waarvan 69 gratis toegankelijk en 11 premières, waar 468 musici op 92 locaties speelden. Met een openingsconcert op de NDSM Y-Helling en de twee slotconcerten in het Westerpark en daar tussen bijna 30.000 bezoekers, kan de organisatie terugkijken op een zeer succesvolle editie.

 ‘We hebben 10 dagen lang prachtig weer gehad, maar ons zonnige humeur kwam zeker ook door het enthousiasme waarmee onze musici door het publiek en de pers ontvangen werden. Veel concerten waren uitverkocht en de gratis voorstellingen trokken “volle zalen” tussen aanhalingstekens, want die zijn meestal buiten in parken en op pleinen’, aldus directeur Marie-Luce Bree. Bree draagt na 5 jaar in september het stokje over aan Anja van Keulen.

Festival

Het thema van het Grachtenfestival was dit jaar: ‘De toon verandert, de muziek blijft.’ Dat gaat over de onrustige tijd waarin we leven, de zoektocht van jonge makers naar een interpretatie van de wereld om hen heen en de nieuwe klanken die dat voortbrengt. Met dit statement wil het Grachtenfestival uitdragen dat muziek een vorm van geschiedschrijving is. Waarbij de Westerse canon niet langer vanzelfsprekend de basis is, maar we al het moois in muziek in de volle breedte koesteren. De compositieopdracht was door Elif Murat geïnspireerd op dit thema, want zij staat voor wat het Grachtenfestival wil brengen: verbinding en vernieuwing.

Artist in Residence

Pianist Nikola Meeuwsen was dit jaar de Artist in Residence. Na een waanzinnig programma van maar liefst 5 concerten tijdens het festival op plekken als de passage van het Rijksmuseum, Felix Meritis, Y-Helling, Het Concertgebouw en Westerpark geeft hij de residency door aan Joost Willemze. Hij krijgt carte blanche om tijdens het volgende festival een bruisend en uiteenlopend programma samen te stellen en te presenteren. ‘Bij Joost zit je op het puntje van je stoel van de eerste tot de laatste noot. Hij staat technisch volledig boven de materie waardoor hij de ruimte heeft je mee te nemen in zijn muzikale verhaal’,  aldus de jury. 

Bunschoten Jongeren Talent Prijs

De slechts twaalfjarige Liam Nassereddine heeft op zaterdag 19 augustus 2023 de Bunschoten Jongeren Talent Prijs gewonnen. Liam speelt al piano sinds hij zes is. Hij volgt lessen aan de Young musicals Academy, een vooropleiding van het conservatorium in Tilburg.‘De jury roemde Liam om zijn enorme muzikaliteit, zijn enthousiasme, het gemak waarmee hij speelt en het geweldige samenspel met zijn zusje Amy.’

2024

Wij danken iedereen voor de fantastische sfeer op alle locaties bij alle concerten, specifiek in ons festivalhart Tolhuistuin en zien je graag terug volgend jaar. Harpist Joost Willemze – de Artist in Residence van 2024 – is al bezig met zijn plannen voor het volgende Grachtenfestival: van 9 t/m 18 augustus 2024.

Fotobijschrift: Openingsconcert Grachtenfestival 2023 © Melle Meivogel