Alles klopte op deze zaterdag 19 augustus voor Luuc van Opzeeland. Als derde plaatste de windsurfer zich voor de afsluitende medalseries met de best tien van het klassement in de olympische iQFoil klasse. En na afloop stapte hij als de nieuwe wereldkampioen het strand op bij Scheveningen onder het luid applaus van vrienden, familie en fans. De Hoofddorper leidde in de finale van start tot finish op uitdagende Noordzee en onttroonde de Duitser Kördel van zijn wereldtitel en liet ook Europees kampioen de Italiaan Rena achter zich.

In het afgelopen seizoen stond Van Opzeeland vaak op het podium maar op de grote toernooien net niet op de hoogste trede. Dit keer kwam alles bij elkaar. In eigen land was Van Opzeeland onverstoorbaar. Hij wilde die wereldtitel, dit jaar en op deze locatie winnen. En hij wilde laten zien dat hij de man to beat is en dat alles lukte in stijl. De wind, de golven en met name zijn tegenstanders deden allemaal hun best Van Opzeeland te doen wankelen, maar bijna twee meter lange windsurfer liet zich niet uit balans brengen.

 ‘Eindelijk. Ik heb het zo vaak geprobeerd en om het dan uiteindelijk te doen, daar ben ik enorm tevreden mee. En ik heb ook het land gekwalificeerd, daar ben ik super tevreden mee. Nog niet helemaal mijn eigen plekje, maar een goede stap in de juiste richting. Voor alle duidelijkheid dat wereldkampioenschap in eigen land is zo veel specialer dan het land te kwalificeren. Om te winnen, na een keer tweede en derde plaats op het WK, is zo speciaal.’

Met stip op 1 in olympische kwalificatie,

Van Opzeeland heeft met dit resultaat het land gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Wie uiteindelijk het exclusieve Nederlandse ticket naar Marseille voor Parijs 2024 wint, is afhankelijk van de nationale selectie. Die wordt bepaald door het opgetelde resultaat van de punten verdient op dit WK, het WK 2024 en een wereldbekerwedstrijd in Spanje in april 2024. In die strijd staat Luuc van Opzeeland nu met stip op 1 met 11 punten. Die punten worden alleen vergeven bij een resultaat in de top vijf op een van deze drie eerdergenoemde toernooien.

Foto: World Sailing