Zondagavond 22 augustus sloot het Grachtenfestival haar 24e editie. Tien dagen lang stond Amsterdam en omstreken in het teken van muzikaal talent. Er waren dit jaar 225 concerten waaronder 12 premières op 98 locaties. Met een start in Pathé Tuschinski en een afsluiting in de Zuiderkerk en daar tussen ruim 10.000 bezoekers, kan de organisatie terugkijken op een succesvolle editie.
‘Met het festivalthema van dit jaar, Luister! Muziek als Protest, heeft het Grachtenfestival deze zomer een stem gegeven aan meer dan 500 musici en makers. Ook al was het niet mogelijk om concerten in de openbare ruimte te organiseren, bijna 100 monumenten, concertzalen, kantoren, hotels, musea, bibliotheken en buurthuizen openden hun deuren voor ons, zodat er in alle stadsdelen muziek klonk. Een feest in deze schrale tijden’, aldus directeur Marie-Luce Bree.
Er zijn gedurende het festival dagelijks concerten gelivestreamd vanuit diverse locaties. Deze zijn allemaal gratis terug te kijken via ons Youtube kanaal. Dit jaar waren er tijdens het Grachtenfestival bijzondere samenwerkingen, zoals met Amarte Studio Concerts die een open call hadden uitgezet voor jonge musici onder de 32 die konden pitchen op een concert waarin verschillende muziekgenres werden gemixt. Uit 75 aanmeldingen werden vier ensembles geselecteerd om een concert te geven in Studio 150 Bethlehemkerk. In Het HEM was er een concertwandeling waarbij in diverse zalen van het gebouw concerten waren georganiseerd, van Bach tot minimal music. Er kon ook genoten worden van live muziek in EYE Filmmuseum rondom de film Ascenseur pour l’échafaud en jazzmuziek uit die tijd gespeeld door Gideon Tazelaar en muzikale vrienden,
Artist in Residence
Violist Shin Sihan was dit jaar de Artist in Residence. Na een waanzinnig programma en maar liefst 7 concerten tijdens het festival op plekken als Carré, de Melkweg, Het Concertgebouw, Pathé Tuschinksi en de NedPhO-Koepel geeft hij het stokje door aan de nieuwe Artist in Residence van 2022, Alexander Warenberg. De cellist krijgt carte blanche om volgend festival een persoonlijk programma te creëren en te presenteren. De jury noemt hem een oermusicus: ‘Hij versmelt met zijn instrument en geeft zich volledig over aan zijn eigen interpretaties van de muziek. Samen met zijn ideeënrijkdom maakt dit hem tot de ideale kandidaat voor de komende residency van het Grachtenfestival.’
Bunschoten Jongeren Prijs
Luca van der Waals (2006) heeft op zaterdag 21 augustus de Bunschoten Jonger Talent Prijs gewonnen. Luca speelt als sinds haar vijfde viool en heeft dit jaar ook De Muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours gewonnen. Sinds de zomer van 2015 wordt jaarlijks de Bunschoten Jonger Talent Prijs uitgereikt aan de meest in het oog springende jonge musicus tot 18 jaar die optreedt tijdens het Grachtenfestival. De uitreiking vond plaats tijdens de live radio-uitzending van NTR Earbites met Dieuwertje Blok.
2022
Het Grachtenfestival bestaat in 2022 officieel 25 jaar. We zullen een beetje terugblikken, maar vooral vooruitkijken naar de komende 25. Want dit festival, in 2022 van 12 t/m 21 augustus, is niet meer weg te denken uit de toekomst van de muziek en Amsterdam en de vele musici die dit podium nog zullen bespelen. Vanaf dat jaar neemt Lonneke van Straalen (violiste en oprichter van onder andere collectief Pynarello) het over van Lestari Scholtes als programmeur. Scholtes zal zich weer meer gaan richten op haar carrière als concertpianist en haar eigen festivals, waaronder Pianoduo Festival Amsterdam.
Foto @ Melle Meivogel
Recente reacties