Vooraf was het nog best even spannend voor de organisatie van Bevrijdingspop Haarlem. Er hing regen in de lucht. De zanger van een van de hoofdacts werd kort voor hun optreden geopereerd. En natuurlijk was het de vraag of er gedemonstreerd zou worden op Bevrijdingsdag.

Uiteindelijk werd Bevrijdingspop Haarlem een heerlijke, zonovergoten dag met 143.000 genietende bezoekers en muzikale optredens die bijblijven, zoals dat van Ambassadeur van de Vrijheid Wende. En natuurlijk met de vrijheidsboodschap die op verschillende manier in het programma verweven was.

Vrijheid maken we samen

In de nacht van 4 op 5 mei werd het Bevrijdingsvuur traditioneel weer in estafettevorm van Wageningen naar Haarlem gebracht, dit jaar door de Kennemer Runners. Bij het 5voor5-moment deelde Notulist een thematische rap met het publiek. Nieuw dit jaar was dat veel artiesten zich tussen de muzikale optredens door uitspraken over het thema vrijheid, dit op verzoek van de Bevrijdingspop-organisatie. Zo riep Wende op tot het ondertekenen van een petitie voor de vrijlating van een Saudische vrouwenrechtenactiviste.

Muzikaal veel te beleven

Op het Odido-hoofdpodium was het mede door alle lokale fans van openingsact Hunk gelijk lekker druk bij Kraantje Pappie. Het Vlooienveld zong en bewoog van voor tot helemaal achteraan mee. Merol bracht de Tolk Nederlandse Gebarentaal nog even in een lastig parket met haar hit, ‘Hou je bek en bef me’, maar die liet zich niet kennen.

Wende zette een powerhouse van een show neer, waarbij zij soms vrijwel geheel in de rook verdween. De in een rood pak gestoken Danny Vera trakteerde het Bevrijdingspop-publiek op hits als Rollercoaster. Vera had een duidelijke boodschap: “Laat je niet verdelen door regeringsleiders, maar blijf bij elkaar. Wees lief voor jezelf en een ander. En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait op een dag als vandaag!” Chef’Special stond als een huis, zanger Joshua Nolet had zich voor de gelegenheid in een zilveren glitterbroek gestoken.

Op het Sena Performers Stage, powered by Bud, trad Elmer op samen met dj Skipper, een handpop hond die al bijna een jaar een vast onderdeel is van zijn optredens. Hiqpy heeft nog niks op Spotify staan, toch zongen vele mensen alles woord voor woord mee. Goldkimono wist een heerlijke dynamiek te creëren, met wisselingen van energie, maar ook genre. Hun nieuwe album ‘’Something out on nothing’’ gaat over dat je van wat belangrijk is iets moet maken. Of het nou je leven, of relatie is.

Op het Vrijheidsplein was het optreden van Jacob Drescher als een zomerse dag: gevuld met zachte briesjes en stralende momenten. De DJ’s van Nightmoves sloten dit podium af met een vette show, met danseressen op het podium. Op het supergezellige Kinderfestival waren de talentshow en het 5voor5 moment met Dans & Balletstudio Jolein en Pepijn Zwaanswijk Percussie grote hits.

Foto: Ewoud Koster