De Postcode Loterij heeft bekend gemaakt dat zij een miljoen toekent aan de Cruyff Foundation, die samen met Movement on the Ground, veilige sport- en speelplekken voor vluchtelingkinderen en Griekse kinderen gaat realiseren. De Postcode Loterij verraste Cruyff Foundation directeur Niels Meijer en medeoprichter van Movement on the Ground Johnny de Mol, afgelopen vrijdag volledig met dit welkome nieuws. Juist nu het op de Griekse eilanden weer erg onrustig is en voorzieningen als deze zo gewenst zijn.

De schenking voor het gezamenlijk project wordt gedaan dankzij de drie miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dit jaar maakt de Postcode Loterij in het najaar een aantal extra schenkingen bekend. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim €5,8 miljard geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven.

Veilige sportplekken voor kinderen op Lesbos en Samos

De komende drie jaar gaan beide stichtingen zich samen keihard inzetten om drie veilige sport- en speelplekken voor kinderen in Griekenland te realiseren. Twee op Lesbos en één op Samos. Plekken waar de vaak getraumatiseerde kinderen, kunnen rondrennen, plezier maken en glimlachen.

Samen sporten en spelen is van onschatbare waarde voor een menswaardig bestaan en een meer onbezorgde jeugd. Het is goed voor kinderen hun gezondheid en ontwikkeling, zorgt voor een zinvolle dagbesteding en leert hen over normen en waarden. Sport wordt bij dit project dus ingezet als middel voor fysieke én mentale weerbaarheid en ontwikkeling.

Bij het project vormen Cruyff Courts de veilige sport- en speelplekken. Vanaf hier worden ook ontwikkelprogramma’s gedraaid, afgestemd op de kwetsbare doelgroep. Een bijzonder element aan het project is dat er bij de realisatie ingezet gaat worden op verbinding tussen de Griekse bevolking enerzijds en de vluchtelingen anderzijds, doordat zij beiden mogen deelnemen aan de sport- en spelactiviteiten. Juíst het slaan van deze brug maakt het project sterk en uniek.

Johnny de Mol over de samenwerking: ‘Geweldig om te horen dat de Cruyff Foundation het belangrijk vindt dat we meer moeten omkijken naar vluchtelingen. Met Wesley Sneijder als ambassadeur van de Cruyff Foundation kwam ons doel in een stroomversnelling. Niet alleen de nieuwkomers op Lesbos en Samos helpen we hiermee, maar ook de bewoners van de eilanden die het zwaar hebben. Dit is een enorme opsteker voor ons allemaal en we zijn eeuwig dankbaar. We gaan er iets geweldigs moois van maken.’

Niels Meijer over de samenwerking: ‘Johan had altijd aandacht voor kwetsbare kinderen. Een grote wens voor zijn overlijden was om ook iets te doen aan de vluchtelingenproblematiek. In Movement on the Ground hebben we een Cruijffiaanse stichting gevonden, met wie we ons hier samen voor gaan inzetten. We kijken er naar uit met dit fantastische en noodzakelijke project van start te gaan. Spelers van de Postcode Loterij: bedankt voor deze kans.’