Van 13 tot en met 22 augustus 2021 vindt de 24e editie van het Grachtenfestival plaats in Amsterdam. Het programma staat vol met gerenommeerde en opkomende muzikale talenten die klassieke muziek en jazz uit alle werelddelen zullen spelen. Er wordt geen gebruik gemaakt van toegangstesten en dus zal overal de anderhalve meter afstand gerespecteerd worden. “Hoewel het spijtig is dat we nog steeds minder publiek dan gewoonlijk kunnen ontvangen, is het voor de toeschouwer een bonus om zo altijd goed zicht op de musici te hebben. Met grote trots presenteren wij dan ook een rijk programma van bijna 200 concerten met zeker 400 musici op 90 locaties door heel Amsterdam.’, aldus directeur Marie-Luce Bree. Op 1 juli is de kaartverkoop van start gegaan.

Het thema van het festival dit jaar is ‘Luister! Muziek als protest.’ Muziek vertolkt wat met woorden niet kan en soms ook niet mag: beweging, strijd, affectie. Met muziek laat het Grachtenfestival mensen echt luisteren en brengt het daarmee een boodschap over, geïnspireerd door het verborgen en openlijke protest en verzet dat verwerkt is in klassieke muziek en jazz, van eeuwen terug tot vandaag de dag en van over de hele wereld.

Artist in Residence en Meesterlijk!-reeks

Jaarlijks wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een musicus of ensemble van musici die op jonge leeftijd al uitblinken in hun vakgebied. Shin Sihan, de winnaar van afgelopen jaar, draagt dit jaar de titel ‘Artist in Residence’ en kreeg alle vrijheid om een programma samen te stellen. Zo speelt hij onder andere Bernstein’s vioolconcert met Club Classique Orchestra in Koninklijk Theater Carré en Shostakovich 15 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. 

In de sfeervolle Wintertuin van het Grand Hotel Krasnapolsky presenteren Artist in Residence Shin Sihan en GrachtenfestivalPrijs-genomineerden Yang Yang Cai, Jelmer de Moed en Alexander Warenberg van 16 tot en met 18 augustus de Meesterlijk!-reeks: vier avonden met een gevarieerd programma van Debussy’s cello sonate tot Chopin’s derde sonate naar de ‘Dialogue de l’ombre double’ waarin de musicus de dialoog aangaat met vooraf opgenomen materiaal.

Première-stukken 

Ook dit jaar gaan er tijdens het Grachtenfestival weer betekenisvolle muziekstukken in première, zoals From the sun’s perspective waarin House of Makers een doof en slechthorend publiek omarmt in een omgeving die meestal is voorbehouden aan een muziekminnend, horend publiek. Het nieuwe werk MARS: van componist Camiel Jansen is een muzikale reis naar onze volgende planeet, waarin de menselijke ontdekkingsdrift de drijvende kracht is. Nawras Altaky schreef de compositie ‘Labels Aren’t Our Names’ geïnspireerd door het festivalthema en laat daarin de verschillende werelden samenkomen die hem hebben gevormd. 

Nieuw

Met de nieuwe reeks ‘vertelconcerten’ wil het Grachtenfestival zijn publiek meer context meegeven. Tijdens deze concerten belichten de musici een of meerdere onderwerpen die hen aan het hart liggen; zoals een bijzondere band met een componist, een aangrijpende gebeurtenis uit zijn of haar leven, of de liefde voor een bepaald muziekstuk. Ook presenteert het festival een nieuwe serie talkshows in Felix Meritis, gepresenteerd door Roufaida Aboutaleb. Zij zal een diverse selectie smaakmakers bevragen over hun betrokkenheid in en met de stad in het algemeen en hun visie op de ontwikkeling van klassieke muziek en jazz in het bijzonder. De vorig jaar geïntroduceerde Jazz @ Night concerten zullen dit jaar ook weer plaatsvinden. Daar kan tijdens het tafelen geluisterd worden naar artiesten als Lady Shaynah en Gallowstreet. Bij Het HEM in Zaandam wordt een ‘experience’ georganiseerd waarbij je door de locatie kunt struinen en op verschillende plekken voorstellingen tegen zal komen.

Foto @Melle Meivogel