Met bijna 91.000 inwoners is Hilversum de grootste plaats in het idyllische ‘t Gooi. De tussen Amsterdam, Almere en Utrecht centraal gelegen gemeente huisvest veel landelijke omroepbedrijven en is sinds jaar en dag bekend als de mediastad van Nederland.  Daarnaast iHilversum een gemeente waar nog ruimte veel is voor groen. Mooie heiden, schitterende bossen en grenzend aan open water. Dit alles siert de compacte stad. Tevens fiets je in tien minuten vanaf elke plek in Hilversum naar een mooi stuk natuur ‘Een groot goed. We zien onszelf als het Central Park van de MRA (Metropoolregio Amsterdam, red.)’, vertelt wethouder Jan Kastje van GroenLinks in het iconische raadshuis, ontworpen door  architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok.

Kastje is al 25 jaar politiek actief op landelijk, provinciaal en lokaal niveau en heeft onder meer gewerkt voor verschillende natuur- en milieuorganisaties. Vanaf juni 2018 is hij wethouder in Hilversum voor GroenLinks. Duurzaamheid, wonen en monumenten zijn de belangrijkste portefeuilles van Kastje en daarbij zijn er veel dwarsverbanden. De drive om iets voor de maatschappij te willen betekenen, zat er bij hem al als jonge jongen al in. ‘Zo organiseerde ik als kind van tien jaar al opruimacties voor een schone wijkvijver. Ik vind het mooi om iets in beweging te brengen.’

De energietransitie als grote uitdaging

De komende jaren is er voor hem veel werk te verrichten als wethouder, want er zijn binnen de gemeente Hilversum een aantal pittige doelen geformuleerd in de politieke agenda. ‘Zo werken we eraan dat in 2040 alle woningen van het aardgas af zijn. Als gemeente Hilversum willen we zelf het goede voorbeeld geven aan de inwoners door voorop te lopen met het klimaat neutraal maken van ons eigen raadshuis. Dat hopen we al binnen twee jaar te realiseren. Het mooiste raadshuis van Nederland (één van de liefst 1100 monumenten die Hilversum telt)  is een icoon van de stad, maar we willen laten zien dat het ook een duurzaam icoon kan worden. We willen klimaatneutraal zijn in onze huisvesting. Een tweede doel is de oprichting van een energiedienstbedrijf. Hiermee willen we een organisatievorm neerzetten, waarbij we onze inwoners ontzorgen  en kunnen helpen met onder meer de financiering van maatregelen bij de verduurzaming van hun eigen woning. 2040 lijkt misschien ver weg, maar het is al over 20 jaar. Er is op dit gebied dus heel veel te doen. Een mooie uitdaging. Persoonlijk zou ik het ook mooi vinden als we in navolging tot bijvoorbeeld de gemeente Almere een modelwoning zouden kunnen realiseren om inwoners zelf te kunnen laten zien hoe zo’n huis er in de praktijk uitziet. We hebben hier ook niet voor niets de spreuk: 1=3 op de deur staan. Hiermee geven we aan hoe belangrijk we energiebesparing vinden. Van iedere KJ (kilojoule, red.) die je weet te besparen, hoef je er drie niet op te wekken’, aldus Kastje.

Meer aanbod van woningen

De krapte op de woningmarkt is ook in de gemeente Hilversum duidelijk waarneembaar. Met name voor starters en ouderen  (1-2 persoonshuishoudens) zijn er te weinig betaalbare woningen en dat geldt ook voor de middencategorie in het huursegment (700 á 1000 euro per maand, red.). ‘Jongeren moeten zo langer bij hun ouders blijven wonen, maar denk ook aan ouderen van wie de partner wegvalt en die zo alleen achter blijven in een te groot huis. We willen in 2022 1000 extra huizen voor 1 á 2 personen bouwen,  zonder dat dit overigens ten koste gaat van het ‘groene’ karakter van de gemeente.

Monumenten

De grote en mooie ambitie om als gemeente van het aardgas af te willen, geldt niet alleen voor de woningen. Ook de vele monumenten in Hilversum moeten klimaatneutraal worden. ‘Denk bijvoorbeeld aan het monumentale raadshuis en het voormalige sanatorium Zonnestraal.’ Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), het eerste radio stadion van Nederland, is ook zo’n bijzonder monument. Maar Hilversum telt meer dan 1100 monumenten. Daar zijn we trots op en dat willen we graag meer laten zien. Samen met Erfgoedverenigingen zijn we bezig om dit te realiseren.’ De gemeente Hilversum staat dus voor veel en grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, wonen en monumenten. En daar zet wethouder Kastje zich met veel passie de komende jaren voor in!

Jan Kastje

Wat is je favoriete plek in de MRA?

‘De Hoorneboegse heide aam de zuidkant van Hilversum. Een heerlijke plek om dichtbij huis heerlijk te ontspannen.’

Welk persoon zou je graag een keer willen ontmoeten en wat zou je hem/haar willen vragen?

Jan Hoek, wethouder in Almere, vind ik een inspirerend persoon. Hij kan als geen ander iets neerzetten.’

Naar welk evenement in 2020 kijk je het meeste uit?

‘Er worden veel leuke activiteiten in Hilversum georganiseerd, maar het Bosjesfestival is mijn favoriet.’

Wat is jouw grootste uitdaging voor de toekomst?

‘Dat we volgend jaar kunnen zeggen dat we het raadhuis ook echt klimaat neutraal gaan maken.’

Wat is je favoriete quote of jouw lijfspreuk?

‘Doe een paar dingen en doe die ook goed.’