Voor de talentvolle atlete Lieke Klaver (21) leek met onder meer de Olympische Spelen en een Europees kampioenschap een prachtig buitenseizoen in aantocht. Ook de topsport ondervindt echter de harde gevolgen van het coronavirus. Door alle wedstrijden gaan voorlopig een streep en zelfs het hek van uitvalsbasis Sportcentrum Papendal in Arnhem bleef een flink aantal weken op slot. De specialiste op de 200- en 400 meter zat niet bij de pakken neer en zocht vrijwel dagelijks het bos op om toch de gewenste trainingsarbeid te kunnen leveren.

‘De eerste weken nadat corona Nederland bereikte, was het vooral mentaal wel erg zwaar. We begonnen met plan A en zijn ondertussen al aanbeland bij plan H omdat de omstandigheden en de vooruitzichten telkens weer wisselden. Brownies en chocola hielpen enigszins. Ik gaf mezelf even een fee pass voor suikers’, vertelt Klaver. Mijn coaches Laurent Meuwly en Bram Peters, onder wie ik sinds het eind van vorige zomer train, verdienen absoluut complimenten over hoe zij het hebben aangepakt.’ Dat ze sinds begin mei weer gebruik mag maken van de topsportfaciliteiten op Papendal voelt heerlijk.

De vraag of het niet lastig is om intensief te trainingen zonder een perspectief aan wedstrijden, krijgt ze vaker. Bij Klaver zorgt het zeker niet voor minder motivatie, integendeel. ‘Volgend jaar belooft erg mooi en druk te worden en dit vooruitzicht is voor mij een reden om hard te trainen en zo al een goede basis te leggen. Het geeft juist ook gelegenheid om extra te werken aan mindere punten. Voor mij is dat bijvoorbeeld mijn acceleratie uit het startblok. Dat is zeker het zwakste onderdeel van mijn race.’ Een vreemde periode waarbij steeds moest worden geschakeld, heeft haar niet teruggeworpen in haar ontwikkeling. ‘Ik voel me hartstikke fit, sterk en vrolijk en ben er van overtuigd dat ik nog nooit zo goed ben geweest. Of er dit seizoen nog wedstrijden komen om me te laten zien, is afwachten. Ik denk er niet bewust niet teveel over na en ben rustig in mijn hoofd.’

WK

Het wereldkampioenschap afgelopen najaar in Doha, waar Klaver zich met de Nederlandse estafetteploeg plaatste voor de Olympische Spelen in Tokio, ziet ze als haar mooiste moment uit haar nog jonge, sportieve carrière en maakt haar nog hongeriger. ‘Ik zei na deze wedstrijd tegen mijn moeder dit is het begin en ik ga er komende jaren helemaal voor. Dat een dergelijke prestatie veel impact heeft, bleek ook op haar sociaal medium kanaal. ‘Ik had er ineens op Instagram heel veel volgers bij. Ik ben er niet heel veel mee bezig, maar vind het wel leuk om af en toe dingen te posten.’ Maatschappelijk kon ze als bekende sportster ook haar steentje bijdragen met haar oproep om te doneren aan het gehandicaptenfonds dat door het coronavirus niet langs de deuren kon collecteren. ‘Heel leuk dat ik hier door het management van Influencers of Sports (dochter van sportmarketingbureau House of Sports, red,), waar ik bij aangesloten ben, werd gevraagd. Het gehandicaptenfonds stelde de vraag of de mensen van House of Sports een oproep wilde doen aan een aantal sporters, onder wie ik, om dit te promoten.

Prille begin

Als jong meisje werd ook door haar moeder de keuze gemaakt om Lieke aan te melden bij atletiekvereniging SAV in Grootebroek. Van liefde op het eerst gezicht, was geen sprake. ‘Wat ik vooral leuk vond, was om achter mijn grote broer Ties (anderhalf jaar ouder, red.) aan te rennen.’ Presteren, laat staan winnen, speelde in de jeugd lange tijd geen rol. In 2014, ik was toen vijftien jaar, mocht ik mee naar het WK-junioren in het Amerikaanse Eugene. Dat was alleen op de 4x100m estafette. We haalden met een negende plaats de finale net niet. Het idee dat atletiek ‘serious business’ zou kunnen worden, kwam bij het EK-junioren in 2015. Ik eindigde daar als zesde op de 200 meter. Korte tijd later werd ik toen ook door Rogier Ummels gevraagd om naar Papendal te komen. Ik had gelijk zoiets van deze kans moet ik pakken. Inmiddels woon ik zo’n 3,5 jaar in Arnhem.’ Of we de in Enkhuizen opgegroeide Klaver wellicht dit najaar nog in actie gaan zien bij Diamond League wedstrijden is volledig afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Zo nee, dan toch zeker in 2021 en beter dan ooit!

Tekst: Johan van Dien