Tijdens de European Calisthenics Fair vond de eerste NextGen Talk van 2023 plaats. De middag bestond uit een lezing, een rondleiding op de European Calisthenics Fair en een bezoek aan de EK Calisthenics. De dag stond geheel in het teken van de vraag: Hoe bouw je een nieuwe sport vanaf het nulpunt op?

NextGen Talks is onderdeel van NextGen Amsterdam, een platform voor de sporters en sporten van de volgende generatie. Eens in de zoveel tijd organiseert Nextgen Amsterdam een zogeheten ‘talk’ waarbij een sport gerelateerde vraag centraal staat. Afhankelijk van het onderwerp komen er relevante gasten die samen met de gespreksleider en het publiek een antwoord proberen te schetsen op de vraag.

Nieuwe sporten

Host Rowin Bouwmeester trapte deze eerste editie in 2023 af: ‘We kennen maar liefst 323 verschillende sporten in de wereld en dat worden er steeds meer. Sommige sporten breken door en andere (net) niet. Hoe is dat te verklaren?’ Na een korte introductie van het onderwerp kondigt de hij Giel Bos en Bas Ruyssenaars aan: de bedenkers van de sport YOU.FO. Twee échte ervaringsdeskundigen op het gebied van sporten van de toekomst. Bas Ruyssenaars vertelt hoe hij tien jaar geleden op het idee van deze sport is gekomen: ‘Het begon eigenlijk allemaal toen ik met mijn hond ging wandelen.’ , zo begint hij zijn verhaal. ‘Ik speelde vaak een zelfbedacht spel waarbij ik met een stok en een hondenring zo ver mogelijk wegwierp.’ Zo ontstond het idee voor YOU.FO, een sport die zich het beste laat omschrijven als een kruising tussen lacrosse en ultimate frisbee. In 2010 besloot hij dat spelletje serieus uit te gaan werken.  Hiervoor zocht Ruyssenaars contact met de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN), de opleiding waar Giel Bos toen nog studeerde. De school bracht Bos en zijn uit Veldhoven afkomstige medestudent Tim Konings met Ruyssenaars in contact en het klikte tussen de drie. Sindsdien hebben ze samen een bedrijf dat hun sport wereldwijd ‘in de markt moet zetten.’

YOU.FO

YOU.FO is een innovatief sport- en vrijetijdsspel gebaseerd op het gooien van een aerodynamische ring met stokken. Het vereist concentratie, kracht, flexibiliteit en samenwerking. Hoewel de basisvaardigheden gemakkelijk te leren zijn, zal YOU.FO zal spelers blijven uitdagen om hun vaardigheden te verbeteren door middel van nieuwe spelconcepten uit te vinden. De sport kan één-op-één of in teams worden gespeeld, met goals of freestyle, in stadsparken, op sportvelden of op het strand.  Tijdens de talk worden er verschillende factoren besproken waarmee de succeskans van een nieuwe sport te voorspellen is. De bedenkers noemde vijf factoren: Spelplezier, amusementswaarde, toegankelijkheid, laagdrempeligheid en instapniveau. Het sportspel, dat inmiddels in meer dan twintig landen over de hele wereld wordt gespeeld, won verschillende prijzen en wordt zowel als leuke vrijetijdsbesteding als officieel teamspel. Op 18 juni wordt zelfs het eerste WK georganiseerd, waarvoor onder andere Japanners, Koreanen en Amerikanen naar Nederland komen.

Nadat de heren vol passie spraken over het bedenken van een nieuwe sport, is er ruimte voor een discussie met de zaal én een demonstratie van diverse sporten van de toekomst. De aanwezigen delen zich op in verschillende groepjes die allemaal een andere (relatief nieuwe) sport uitproberen. Er was keus uit onder andere Kanjam, CrossNet en Spikeball en uiteraard YOU.FO.

European Calisthenics Fair

Als laatst is Paco Podunajec nog aan het woord, initiator van de European Calisthenics Fair in RAI Amsterdam. Hij benadrukt in zijn verhaal vooral hoeveel tijd en moeite er in het bedenken van een sport gaat zitten. Maar doorzettingsvermogen is volgens hem key. Vandaag organiseert hij het eerste European Calisthenics Fair: een tweedaags bodyweight fitness evenement waarbij de beste Calisthenics atleten uit meer dan tien Europese landen het tegen elkaar opnemen binnen alle disciplines die deze topsport biedt: Streetlifting, Strength Endurance en Freestyle.  ‘Dankzij sociale media en de lockdown zijn veel mensen de kracht en toegevoegde waarde van de sport gaan inzien. Om dit event te realiseren is ongelooflijk veel werk verzet en we zijn heel trots dat we dit met zoveel Europese landen voor elkaar hebben gekregen!’,  sluit Podunajec af.

Aansluitend leidt Paco de bezoekers rond door de grote zaal in de RAI waar het EK Calisthenics volop bezig is. Het EK is een van de onderdelen van de tweedaagse European Calisthenics Fair die met als doel om de sport bekender te maken onder het grote publiek gehouden wordt. Naast de krachtmeting tussen de topatleten zijn er workshops, waar bezoekers op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met calisthenics. Het project wordt gesteund door de Europese Unie.

Door de hele ruimte zijn afgetrainde atleten uit allerlei landen bezig met hun discipline. Paco kijkt met trots rond naar het evenement dat hij heeft georganiseerd. ‘Het duurt tot 23:00 uur, dus jullie hebben nog wel eventjes om rond te kijken!’

Tekst en foto: Nikola van Krieken