De negentiende editie van Hilversum Denkt is in aantocht. Zaterdag 22 april is het zo ver: tientallen fanatieke denksporters nemen het tegen elkaar op, op en rondom de Kerkbrink, midden tussen het winkelende publiek. En dit jaar is er voor de eerste en de laatste keer één mysterieuze gast aanwezig: Mr. X.

Hilversum Denkt is een initiatief van de gezamenlijke denksport verenigingen van Hilversum. Het evenement bestaat al 22 jaar, maar door corona heeft het twee jaar niet door kunnen gaan. Daarom wordt aanstaande zaterdag de negentiende editie georganiseerd door de vereniging. “Tot twaalf jaar geleden werd Hilversum Denkt door de ambtenaren van de Hilversumse gemeente georganiseerd”, vertelt Kees Schouten, coördinator van Hilversum Denkt. “Toen deze ambtenaren met pensioen gingen, werd aan plaatselijke denksporters gevraagd of zij het evenement in de toekomst wilden gaan organiseren. Ik ging toen net met pensioen, dus dat kwam voor mij precies goed uit!”

‘Goed voor je ontwikkeling’

Inmiddels organiseert Kees samen met vijf andere bestuursleden het event. “Het doel is om de Hilversumse inwoners meer te betrekken bij de plaatselijke denksportclubs. Nieuwe spelers zijn bij de verenigingen namelijk altijd zeer welkom!”, zegt hij.

Tijdens het evenement van Hilversum Denkt worden er van 10:00 uur tot ongeveer 16:00 demonstraties van denksporten gegeven, toernooien gehouden en kan iedereen (jong en oud!) langskomen om mee te spelen met de spellen. “We merken dat de denksport verenigingen verouderen, en dat is zonde. Naast dat een denksport leuk is om te beoefenen, is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Je leert omgaan met winnen en verliezen, hoe je problemen kunt oplossen en het heeft ook een sociaal aspect. De schaakclub heeft wel veel jonge enthousiastelingen, deze telt namelijk zeventig jeugdleden”, aldus de coördinator van Hilversum Denkt.

Bekende én onbekende denksporten

Aanstaande zaterdag worden er bekende én onbekende denksporten vertegenwoordigd op en om de Kerkbrink. ‘Speedcubing’ is één van de nog onbekende denksporten die aan bod komt. Het doel is om zo snel mogelijk een Rubik’s Kubus op te lossen. Naast de demonstraties kunnen Hilversummers zelf komen spelen met een aantal soorten kubussen en is oud wereldrecordhouder Ron van Bruchem aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Kees kwam er toevalligerwijs achter dat Van Bruchem uit Hilversum komt, toen hij toevallig met hem in contact kwam via de app Wordfeud. “Ik speelde een potje Wordfeud tegen een willekeurige tegenstander. Zijn naam op de app was ‘Kubusgek’. We raakten tijdens het spelletje met elkaar aan de praat, en toen kwam ik erachter dat zijn Wordfeud-naam voortkomt uit het feit dat hij oud wereldrecordhouder Rubik’s Kubus is, en óók nog eens uit Hilversum komt. Toevallig hè?”, zegt Schouten.

Ook wordt er Kwik bridge gespeeld: een nieuwe variant van de bekende sport Bridge. Bridge kent iedereen, maar bridge spélen is andere koek. Kwik bridge is een opstapje naar gewoon bridge. “Het is minder ingewikkeld, dus je kunt het sneller en makkelijker leren. Ook voor kinderen is dit een goede manier om dit spel te leren”, stelt de coördinator.

Daarnaast wordt de nog redelijk onbekende sport ‘othello’ gespeeld. “Dit spel wordt wordt gedemonstreerd en er wordt een toernooi georganiseerd. Met dit jaar twee bijzondere deelnemers! De voormalig 2-voudig wereldkampioen Makoto Suekuni uit Japan, en de Nederlandse Jiska Helmes, oud-wereldkampioen bij de dames”, vertelt Kees.

Als laatste worden de sporten Mahjong, Go, schaken en dammen gespeeld. Schaakcoryfee en Mister Chess van Nederland Hans Böhm verzorgt in de middag een schaaksimultaan. Ook de dammers organiseren dit jaar een damsimultaan met Ester van Muijen in de lead. Ester is een vooraanstaand dammer die ook furore maakt als denksportdocent. Iedereen kan meedoen!

Mysterieuze gast

Omdat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond dit jaar 150 jaar bestaat, doet er tijdens deze editie een mysterieuze gast mee aan de spellen genaamd ‘Mr. X’. Hij heeft een geblokt schaakpak aan die zijn lichaam en gezicht bedekt. De anonieme Mr. X zit klaar met schaakbord, stukken en klok en gaat de schaakuitdaging aan met iedereen die het aandurft. Waag jij de gok?

Tekst: Nikola van Krieken