Van 3 tot en met 27 juni vindt in Amsterdam de 74e editie van het Holland Festival plaats. Elk jaar in juni toont het Holland Festival grensverleggende voorstellingen van makers van over de hele wereld, en nieuwe ontwikkelingen binnen de podiumkunsten. Van theater, dans, muziek, muziektheater en opera tot multidisciplinaire vormen en cross-overs met beeldende kunst, digitale kunst, fotografie en film. Hierbij zijn artistieke vernieuwing, innovatie en experiment de kernwaarden van het festival.

Coronavirus

In tegenstelling tot vorig jaar, toen het Holland Festival compleet online plaatsvond, is het festival dit jaar deels fysiek. Toegang is alleen mogelijk met een negatieve sneltest en ook de 1,5 meter afstand wordt gehandhaafd. Het fysieke programma wordt afgewisseld met online streams. Emily Ansenk, directeur van het Holland Festival: ‘We zijn een groot internationaal podiumkunstfestival. Bij podiumkunsten gaat het om de beleving tussen maker, podium en publiek, en wij denken dat deze ervaring pas optimaal is als het publiek echt een live performance ziet. We doen natuurlijk wel het een en ander online maar er gaat niets boven de ervaring van de artiest die voor het publiek staat.’

Het festival is dit jaar, behalve op de vaste locaties zoals het Internationaal Theater Amsterdam, het Muziekgebouw en Nationale Opera & Ballet, ook aanwezig op andere locaties in en buiten Amsterdam, zoals in De School, op Het HEM in Zaandam en in het Smithuyserbos bij Hilversum.

Programma

Het Holland Festival heeft dit jaar een wisselend programma. Zo voeren Nursalim Yadi Anugerah en Miranda Lakerveld een opera over de ontbossing op Kalimantan op. Ook treedt de Acteursgroep Wunderbaum op met het theaterstuk La Codista. Daarnaast zijn er een aantal voorstellingen online te bekijken, waaronder Ine Aya, The Sheep Song en TIME.

‘We hebben dit jaar best wel een compact programma, afgestemd op de associate artists die we hebben. Dat zijn de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne (1976) en Amerikaans-Japanse componist Ryuchi Sakamoto (1952), en zij hebben ook weer input geleverd en andere kunstenaars aangedragen. Hierdoor zit er een soort rode lijn in het programma. Of het nu theater, muziek of dans is, er is een gemeenschappelijke ondertoon in het programma te ontdekken,’ vertelt Ansenk. De twee associate artists delen een grote belangstelling voor elektronische muziek en voor Japan en Japanse cultuur.

Sinds 2019 werkt het Holland Festival jaarlijks samen met een of twee associate artist(s). Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars. Eerdere associate artists waren Bill T. Jones in 2020 en Faustin Linyekula en William Kentridge in 2019.

In de voorgaande jaren presenteerde het Holland Festival zogenaamde inleidingen. Hierin werd informatie gegeven over de betreffende voorstelling. Dit jaar pakt het festival deze iets anders aan. ‘We hebben ervoor gekozen om de inleidingen via een podcast te doen, in samenwerking met de Groene Amsterdammer. Dat vind ik juist erg leuk omdat je dat gewoon in je eigen tijd kunt doen. De podcasts staan om 3 juni allemaal online en zijn dus altijd te beluisteren.’

Meer informatie over het festival is te vinden op www.hollandfestival.nl.

Tekst:  Aimée Kniese

Foto: Holland FestivalFabian Calis