Het jaarlijks terugkerend Nederlands Film Festival (NFF) is dit weekend weer volop aan de gang. Het grote Gouden Kalf is niet te ontwijken op het Neude en de kans dat je een Nederlandse filmster tegen het lijf loopt in Utrecht is groot. Maar toch heeft corona óók invloed gehad op het NFF en daarom is het festival dit jaar anders vormgegeven dan normaal.

Het Nederlands Film Festival is jarig

Het NFF bestaat veertig jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Maar het coronavirus staat een groot feest in deze tijd helaas niet toe. Daarom heeft het NFF het feestje verspreidt over 100 verschillende locaties door heel Nederland. En filmhuis Bussum is één van die locaties.

Het filmtheater in Bussum is opgericht om de betere onafhankelijke films te laten zien, vertelt directeur Janine Beulink (49). ‘Wij zijn een stichting, dat wil zeggen dat wij geen winstoogmerk hebben. Daarom draaien wij ook op 150 vrijwilligers en enkele betaalde krachten die op één hand te tellen zijn.’

Dit jaar is helemaal anders

Met de coronamaatregelen en de beperkte capaciteit zou het NFF nooit hetzelfde bereik hebben gekend als elk ander jaar. En daarom pakken ze het dit jaar anders aan: het NFF is de samenwerking aangegaan met de hele bioscoopbranche. Dat betekent dat de films dit jaar naar jou toe worden gebracht via verschillende bioscopen en filmtheaters.

Janine vindt het leuk en bijzonder dat het festival dit jaar anders wordt aangepakt: ‘In overleg met ons allemaal (de hele branche) gaan ze in meer dan zestig steden films draaien. Zo maken we als branche ook duidelijk dat we elkaar nodig hebben om overeind te blijven. Op deze manier hebben ze een fantastisch mooie spreiding gecreëerd waardoor het festival dit jaar toch  kan doorgaan. Janine heeft hoge verwachtingen voor aankomende week: ‘Ik zie dat het heel goed loopt, en dat er al een heleboel premières uitverkocht zijn. Daar ben ik erg blij mee.’

Maar ook de filmhuizen hebben maatregelen moeten treffen in verband met het coronavirus. De branche moet zich al sinds 1 juni houden aan een bepaald protocol: geen horecagelegenheid, een bepaalde looproute en anderhalve meter afstand tussen de stoelen. Door deze maatregelen benut Filmhuis Bussum nu maar 1/3 van hun capaciteit.

Online

Maar voor de mensen die het tóch te risicovol vinden de deur uit te gaan, kunnen de films dit jaar ook online worden gekeken; gewoon vanaf de bank! Er zijn 150 films die dit jaar online te zien zijn. Het NFF duurt van 25 september t/m 3 oktober en is naast in Bussum onder meer te bezoeken in Amsterdam, Castricum, Haarlem, Hilversum, Hoofddorp, Purmerend, Zaandam en Zwolle. Een overzicht van de filmpremières is te vinden op www.filmfestival.nl.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: © Nederlands Film Festival/Desiree Schppers