‘Machteloosheid die mijn generatie de afgelopen jaren voelde staat centraal’

In het Gooi is het percentage depressie en eenzaamheid onder jongeren uitzonderlijk hoog, namelijk 66 procent. Om dit probleem op de kaart te zetten, is Hilversummer Koen Harmusial (21) samen met een team van jongeren bezig met het maken van een documentaire over jongeren depressie in het Gooi. Harmusial heeft zelf een zware tijd achter de rug. ‘Dit kwam voornamelijk door corona’, vertelt hij openhartig. Hij vindt het moeilijk om te praten over deze periode, maar vindt het wel belangrijk dat erover gesproken wordt. ‘Ik heb het gevoel dat ik nu sterk genoeg op mijn benen sta om mijn verhaal te kunnen delen. Met de documentaire wil ik het onderwerp eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar maken, en dat kan alleen als ik ook mijn persoonlijke verhaal deel. Dat maakt het tastbaar.’

Hij legt uit: ‘Mijn generatie heeft jarenlang stilgestaan tijdens de coronaperiode, terwijl dat juist de meest zorgeloze en fijne tijd had moeten zijn voor jongeren van mijn leeftijd.’ Veel dingen waren tijdens de pandemie verboden en konden daardoor niet.  ‘Feestjes na het halen van de examens, jongeren – zoals ik – die uit huis zouden willen, sociaal contact met anderen; het was allemaal onmogelijk. Ik had tijdens de lockdowns zo graag nieuwe, mooie mensen willen ontmoeten, maar in plaats daarvan lag ik alleen maar in mijn bed te fantaseren over hoe de wereld eruit zou zien zonder corona’, vertelt Harmusial.

Ook de huidige woningmarkt doet er voor de jeugd nog een schepje bovenop. ‘Ik wil al een paar jaar uit huis, maar door de huur die overal steeds hoger wordt moet ik – en met mij nog veel meer anderen – noodgedwongen langer thuis wonen. Het gevolg hiervan is dat veel jongeren hierdoor een gebrek aan sociale ontwikkeling oplopen, met veel negatieve mentale klachten als gevolg.’

Machteloosheid

Om deze maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen, kwam de student een paar maanden geleden met idee om een mini-documentaire te maken. ‘Ongeveer drie tot vier maanden geleden zat ik mentaal op mijn dieptepunt, en heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om er iets aan te gaan doen. Ik kwam op het idee van de short movie en ben vervolgens binnengelopen bij het kantoor van STAD Gooi, in Bussum op de Vlietlaan’, gaat hij verder. ‘STAD helpt ons met de structuur van ons project en faciliteert waar nodig. Wij houden ook kantoor op hun locatie aan het spoor in Bussum.’

Samen met een team van vrienden en kennissen is Harmusial bezig met het verwezenlijken van de mini docu genaamd  ‘SAMEN ALLEEN, ALLEEN SAMEN.’ ‘Hierbij staat de enorme machteloosheid die mijn generatie de afgelopen jaren heeft gevoeld centraal. De documentaire belicht de zoektocht naar een eigen identiteit, een zoektocht naar verbinding, een gevecht tegen eenzaamheid en het grote belang van de nachtcultuur als vrijplaats voor de jeugd. Het doel van deze documentaire is wanneer jongeren het zien, ze zich kunnen herkennen in het verhaal en hierdoor hun gevoel van eenzaamheid afneemt. Ze staan er niet alleen voor’, meent de filmmaker.

Over de verhaallijn van de film wil de maker nog niet al veel kwijt. ‘Ik kan vertellen dat er een mannelijke en vrouwelijke hoofdpersoon is. Zij worden verliefd op elkaar en dat ontrafelt zich langzaam in de film. Er zijn ook verschillende bijrollen. “We willen de pracht van Het Gooi laten zien aan de kijker, door middel van mooie sfeershots van het dorp. Ik hoop dat de kijkers zich dan beseffen hoe mooi de wereld – en in het bijzonder Bussum – eigenlijk is, als je om je heen kijkt en geniet van het leven’, aldus Harmusial.

Première

Zelfs de locatie van de première is al geregeld, al is het nog niet helemaal duidelijk wanneer deze precies plaats zal vinden. ‘De eerste vertoning van de film is in Filmhuis Bussum. De organisatie vond onze film een superleuk en goed initiatief. Van sponsoring bureau Ik Ben Geweldig hebben wij budget gekregen om tegen die tijd een zaal te huren bij het filmhuis’, vertelt hij trots.

Naast de première in het Bussumse filmhuis, komt er misschien een tweede vertoning op een hele bijzondere locatie, namelijk in een voetgangerstunnel onder het spoor. De gemeente wil deze tunnel graag een bestemming geven en zette daarom een wedstrijd op. “Deze tunnel zit toevallig op honderd meter van ons kantoor. Je kon een idee insturen over wat je zou willen doen om licht te laten schijnen op deze tunnel en bekendheid te geven bij het grotere publiek, zodat voetgangers er meer gebruik van gaan maken”, legt de filmmaker uit. ‘Wij zouden onze film daar graag willen afspelen als een soort tweede – net iets minder chique – première.” Hij vervolgt: ‘Als reactie op onze inzending werden we eigenlijk best snel teruggemaild met de mededeling dat we van de 21 inzendingen in totaal bij de laatste vier zitten. Nu mogen wij een keertje langskomen om ons idee te pitchen.’

Wanneer de film precies in première gaat weet de creatieveling nog niet, maar wat hij wél zeker weet is dat hij op de wereld gezet is om te creëren.’Ik weet nog niet wat dit mij allemaal gaat brengen en wat we verder allemaal gaan doen, maar ik weet wel dat de kern goed zit. Ik heb het idee dat de samenleving wel veel doet om dingen te maken en organiseren voor jongeren, maar dat dit vaak wordt bedacht en uitgevoerd door volwassenen. Ik wil een plek creëren waar de jeugd zich kan ontwikkelen. Ik voel aan alles in mijn lichaam dat ik dit wil maken en ik weet dat een hele grote groep jongeren hier ook op zit te wachten: fashionshows, kunstexposities, films, allemaal voor én door jongeren’, besluit Harmusial.

Tekst: Nikola van Krieken