Keukenhof is een van de oudste beeldenparken van Nederland. Het park is niet alleen een fraai decor voor de 7 miljoen voorjaarsbloeiers, maar het biedt ook een podium voor beeldhouwwerken en andere kunstobjecten. Tijdens de openstellingsperiode tot en met 14 mei zijn 70 kunstwerken te zien.

Vaste kunstcollectie

Sinds de opening van het park heeft Keukenhof vele kunstenaars de gelegenheid gegeven haar kunstwerken te exposeren. In de loop der jaren is een prachtige eigen collectie beeldhouwwerken verzameld met werken van o.a. Nic Jonk, Carlo van Kervel en Jan Wolkers.

Beeldhouwer, schilder en schrijver Jan Wolkers bewonderde Rembrandt, die net als hij leerde schilderen en schrijven in Leiden. Zijn bewondering heeft hij kenbaar gemaakt in het beeld “Ode aan Rembrandt”. Het is het laatste beeld dat Wolkers heeft gemaakt en is in 2006 in Keukenhof geplaatst. Keukenhof heeft een samenwerking met het Kröller-Müller museum. Het kunstwerk “Beeld 7”, van R.W. van de Wint, is voor langere tijd uitgeleend aan Keukenhof.

In de historische tuin staat een buste van Carolus Clusius. Hij bracht de eerste tulp naar Nederland. De reconstructie van de Clusius tuin is in samenwerking met de Hortus botanicus in Leiden gemaakt.

Tijdelijke kunstcollectie

Elk jaar nodigt Keukenhof andere kunstenaars uit om hun werk te exposeren. Deze werken zijn te koop. Keukenhof kiest steeds weer voor een andere invalshoek.

Het uitgangspunt is een expositie te organiseren waarin beelden te zien zijn die op een mooie manier geïntegreerd zijn in hun omgeving. Bij de grootte van het park past het dan ook dat er beelden te zien zijn van monumentale omvang. De geselecteerde kunstenaars werken met een veelheid aan materialen, vanuit zowel figuratieve als abstracte stromingen en vanuit verschillende culturen.

Keukenhof werkt aan een balans tussen het park met de vele oude bolbloemen, de oude bomen én de plek die kunst daarin heeft. Aan de expositie doen 18 kunstenaars mee. Door elk object de best denkbare plek te geven krijgt de kunst nog meer zeggingskracht en ademt het park nog meer sfeer uit.

Wat is het mooiste lentepark ter wereld zonder kunstobjecten.