De Nederlandse Olympische RS:X-windsurfers van TeamNL Zeilen – Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe en Lilian de Geus – maken zich op voor hun WK, dat van 24 t/m 28 september op het Italiaanse Gardameer gevaren wordt.

Voor regerend wereldkampioenen De Geus (RS:X-women) en Van Rijsselberghe (RS:X-men) zaak om hun titel te verdedigen. Naast de strijd om de wereldtitel, betreft het ook het tweede Nationale selectie-evenement (uit drie), in de onderlinge strijd tussen Badloe en Van Rijsselberghe om dat ene Olympische ticket voor Tokio 2020.

De Geus fit en met hoge verwachtingen naar WK

Voor Lilian de Geus, die een uitgebreid blok in Japan achter de rug heeft, was het zaak om de nodige rust te pakken: ‘We hebben hier op het Gardameer twee mooie blokken gedraaid om de lokale omstandigheden te bekijken. Maar het belangrijkste voor mij was om weer fit en fris te worden na een pittig blok in Japan, dus ik heb ook veel rust genomen de afgelopen tijd.’ De windsurfster is inmiddels vol vertrouwen naar Torbole vertrokken: ‘Mijn verwachtingen voor dit WK zijn hoog, want dit is het evenement waar wij willen pieken dit jaar. Ik hoop hier weer mee te strijden om de medailles. Deze locatie is extra bijzonder voor mij, want dit is de plek waar ik heb leren windsurfen.’

Van Rijsselberghe en Badloe hopen op gedeeld podium

Ondanks de strijd in de Nationale selecties tussen Van Rijsselberghe en Badloe, hopen de mannen, net als een jaar eerder bij het WK in Aarhus, op een gedeeld podium. Van Rijsselberghe: “Dat zou maar weer bewijzen dat we samen oppermachtig zijn en het zou een mooie stempel zijn voor wat we samen met onze coach Aaron aan het doen zijn. Maar tuurlijk, dit is weer het volgende moment in de selectie en ik moet zorgen dat ik voor “die lange” (Badloe, red.) blijf, maar daar probeer ik niet op te focussen. We proberen hier gewoon allebei een topresultaat neer te zetten.’

Door in 2018 het goud te pakken, heeft Van Rijsselberghe een kleine voorsprong genomen in de Nationale selectie op Badloe, die bij datzelfde WK het zilver won. Met momenteel 12 selectiepunten voor Van Rijsselberghe en 10 voor Badloe, zullen de mannen hun battle in Torbole vervolgen.

Regerend Wereld- en Olympisch kampioen Van Rijsselberghe heeft sinds het Olympisch Test Event in Japan (half augustus) weer flink wat uren op het water kunnen maken:  ‘We hebben de afgelopen maand hier in Torbole gezeten en mooie uren op het water kunnen draaien. Dat was heel erg nuttig en ook nodig, na mijn elleboogblessure eerder dit jaar. We hebben een super goede trainingsgroep met o.a. Kir (Kiran Badloe, red.) en Sil (Hoekstra, red.), dus met zo’n groep maak je veel kwaliteitsuren en daar draait het om.

Ook Badloe verschijnt goed voorbereid en fit aan de start: ‘We hebben de voorbereiding in Japan en hier op het Gardameer gedaan. Iedereen is super fit en goed bezig! Ik heb vooral weer zin om te racen nadat we het test event hebben laten gaan, door een irritatie aan mijn rug. Die is nu weer onder controle gelukkig. Als ik doe wat ik moet doen en geen foutjes maak gedurende de week, moet er een mooi resultaat uit kunnen komen.’ Ook betreffende de Nationale selectie ziet Badloe het belang helder: ‘Het is de 2e wedstrijd en een super belangrijke naar de 3e en laatste kwalificatie toe. Er kan een gat komen of het kan super close blijven, dus het wordt zeker een interessante wedstrijd!