Nadat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt door het demissionaire kabinet buiten spel werd gezet wegens zijn kritiek op het beleid, is het initiatief Walk a Silent Mile begonnen. Het initiatief is een ‘stille’ tocht waarbij men praat over maatschappelijke onderwerpen die spelen bij de wandelaars.

‘Er verandert veel in de wereld. Vrijheid, democratie en compassie zijn niet zo vanzelfsprekend als wij dachten. Wij willen op een positieve manier bijdragen aan verandering in onze maatschappij. We luisteren naar elkaar en respecteren elkaars visie.’ Dit is de visie die het initiatief Walk a Silent Mile heeft op de Nederlandse democratie. En deze willen zij verbeteren.

Vijf voor twaalf

Op verschillende locaties in Nederland wordt de wandeling gemaakt. In Weesp begint de wandeling elke zondag om 11.55 uur vanaf het gemeentehuis. ‘De zegswijze ‘het is vijf voor twaalf’ geeft aan dat dit een laatste kans kan zijn om van richting te veranderen. We lopen verschillende routes rond het gemeentehuis, als kerngebied van de lokale Democratie’, vertelt initiatiefnemer Wim Jansen (74).

Sinds 25 april 2021 wordt de Walk in Weesp wekelijks gelopen. Er is inmiddels een vaste kern ontstaan van mensen die meelopen. ‘De deelnemers waarderen de gelegenheid om open, zonder oordelen met elkaar uit te wisselen, zonder de verbinding te verliezen. Elke week lopen er tussen de twintig en vijftig mensen mee met de stadswandeling’, zegt Jansen.

Een betere wereld

Het doel van Walk a Silent Mile is om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan en met elkaar te verbinden, zodat men samen iets kan doen aan wat zij vinden dat er aan de hand is. Een betere wereld is het focuspunt. Daarover van gedachten wisselen en elkaar ondersteunen om de huidige situatie te doorstaan is daarin nu de eerste stap. Er zijn in de loop van de tijd uiteenlopende terugkerende gespreksonderwerpen ontstaan die gekoppeld zijn aan de vraag: wat is er aan de hand in de wereld?

Onderwerpen die vaak terugkomen zijn bijvoorbeeld transparantie van bestuur en inperking van burgerrechten, de gevolgen van marktwerking, het klimaat en de vrijheid van meningsuiting. Maar sinds de coronapandemie is corona veruit het meest besproken onderwerp tijdens de wandeling. ‘De observatie dat nu, ondanks de grote hoeveelheid vaccinaties, het aantal ‘positieve testen’ voortdurend stijgt, is tegenstrijdig met wat de overheid ons eerder heeft verteld. En daar is geen openheid over. Ik ben het ook niet eens met de uitsluiting van burgers die geen QR-coronapas hebben in de veronderstelling dat daarmee het virus zich wel laat indammen’, aldus de initiatiefnemer.

Zelf een walk organiseren

Iedereen kan zelf een walk organiseren in een bepaalde buurt. Hiervoor hoef je alleen aan te kondigen wanneer je gaat lopen en waar. Men kan sociale mediakanalen gebruiken en/of de lokale pers benaderen om de wandeling bekendheid te geven. Men kan ook gericht mensen uitnodigen om mee te lopen. Door #walkasilentmile te noemen in combinatie met #woonplaats krijgt de lokale wandeling steeds meer bekendheid en daardoor uiteindelijk ook een vaste kern van mensen die meelopen.

Tekst: Nikola van Krieken