Hilversum stond op zondag 13 november in het teken van muziek. In veel cafés en andere ruimtes traden (nog) onbekende acts op tijdens het evenement Popronde. Popronde is een landelijk reizend festival dat ieder najaar in de periode van september tot en met november wordt gehouden in een veertigtal steden door het hele land. Bijna elke stad van Leeuwarden tot Zwolle en van Meppel tot Amsterdam doet mee. Twaalf weken lang staan er ieder weekend van donderdag t/m zondag Poprondes op de kalender. Ook Hilversum mocht dit jaar deel uitmaken van dit evenement.

Etalage voor de nieuwe generatie

Op verschillende locaties treden artiesten op. De deelnemende locaties zijn cafés, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en clubs in het centrum van Hilversum. Eén avond in het jaar zijn zij de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten en is het centrum het festivalterrein. Alle optredens die worden gegeven zijn gratis te bezoeken, zodat het zo laagdrempelig mogelijk is en iedereen kan langskomen. Voor de deuren van de participerende horecagelegenheden staan borden met daarop wie er daar optreedt. De horecagelegenheden van Hilversum die meedoen zijn bijvoorbeeld de Wisseloord Studio’s, het Filmtheater, De Vorstin, DeBarbier, The Skiff en Theatercafé Muze.

Podium

De Popronde geeft (nog) onbekende artiesten een podium, en biedt hun de mogelijkheid om buiten de eigen regio en intensieve tour -en speelervaring op te doen. De artiesten zijn erg divers, dus er is qua muziekstijl voor iedereen wat wils: van metal tot hiphop, van singer-songwriters tot drum ’n bass, van rock tot blues; bijna elk genre is vertegenwoordigd. ‘Jaarlijks worden er ongeveer honderd acts geselecteerd, uit de meer dan duizend aanmeldingen’, meldt Popronde.

Het evenement wordt al sinds 2002 georganiseerd. Vorig jaar deed bijvoorbeeld Froukje mee, een zangeres die inmiddels concertzalen vol speelt en nummers heeft met bijvoorbeeld S10 die ons afgelopen jaar vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival.  Midden op de Groest in het centrum van Hilversum is een klein kraampje opgebouwd. Hierachter staan drie jongens die alles kunnen vertellen over Popronde. Op het houten plankje van de kraam liggen ook informatieboekjes en merchandise dat mensen kunnen kopen.

‘Ik ga nu het domste doen dat je kan doen’

Café DeBarbier is één van de horecazaken die meedoet aan het event. Waar normaal juist het grote, mooie terras van dit café bomvol zit, staan er nu tientallen mensen binnen in de relatief kleine ruimte. Achter in het café, waar normaal tafels staan, is plek gemaakt voor de zanger Ben Forte die daar om kwart over vier optreedt. Om hem heen staan tientallen mensen te genieten van zijn gevoelige muziek. Ben Forte is een 22-jarige muzikant uit Utrecht die Nederlandstalig schrijft over zelfstrijd en geluk. Hij mocht al spelen als supportact van Chef’Special en de muziek produceren voor een reclame van de NS. Zijn oprechte verhalen vormen, samen met een drummer, een energieke liveshow. Na een aantal nummers zegt hij in de microfoon: ‘Ik ga nu het domste doen dat je kan doen tijdens een liveoptreden’ Terwijl hij dit zegt loopt hij met zijn gitaar het publiek in, en begint hij onversterkt een nummer over mentale gezondheid te zingen. Daarna loopt hij weer terug naar het geïmproviseerde podium, en zingt de rest van zijn nummers gewoon in de microfoon.

Malu

Ondanks dat theatercafé Muze pas een paar maanden op de Groest zit, worden ook daar optredens gegeven. Malu treedt hier als eerste artiest op. Als zij en haar muzikanten bij het café naar binnen lopen, hebben zij hun handen vol met instrumenten. Na ongeveer een half uur zijn ze geïnstalleerd en loopt het café vol. De muziek van Malu is te omschrijven als pop en indie. Het is na een paar nummers zo druk dat er zelfs mensen om de zangeres heen op de grond zijn gaan zitten.

Het laatste optreden van het evenement is om half tien in De Vorstin waar FIEP optreedt. Met haar post-punk muziek zet ze de zaal op zijn kop, en sluit de muzikale dag goed af. Van 17 november tot en met 3 december worden er nog Poprondes gehouden in: Breda, Enschede, Den Haag, Meppel en Amsterdam. Alle optredens zijn gratis te bezoeken.

Meer informatie over het evenement op: https://www.popronde.nl

Tekst en foto: Nikola van Krieken