De échte Harry Potter fans kennen het vast wel: zwerkbal. Zwerkbal is een sport voor tovenaars uit de Harry Potter-boeken waarbij het doel is de slurk zittend op een vliegende bezemsteel in de doelen te werpen. Maar deze sport is niet langer alleen een fantasiesport, het spel wordt sinds 2005 namelijk ook in het echte leven gespeeld onder de naam quidditch.

Zwerkbal is in de Harry Potter films en boeken een hele populaire sport. Om het ovale veld staan keer op keer veel fans te juichen als hun favoriete team scoort. Harry Potter zelf vindt het lijken op ‘basketbal op bezems met vier ballen en drie hoge doelen.’

Hoe werkt quidditch?

Quidditch komt oorspronkelijk uit de VS, en wordt sinds 2014 in Nederland gespeeld. Er zijn op dit moment 4 officiële competitieve teams geregistreerd bij Quidditch Nederland. Daarnaast zitten er zeven ploegen in de opstartfase, waaronder Amsterdam Manticores.

De sport verschilt natuurlijk wel iets van het zwerkbal. De vliegende bezemsteel wordt bijvoorbeeld buitenwegen gelaten. Met nadruk op ‘vliegende’, want ook bij quidditch wordt er gebruik gemaakt van bezems, vertelt Kevin Prins (lidmaatschap directeur van quidditch Nederland). Net zoals in de fictieve sport spelen bij quidditch per wedstrijd twee teams van zeven spelers tegen elkaar, die gedurende de wedstrijd steeds een bezemsteel tussen hun benen houden. Volgens Kevin Prins kan je de sport het beste omschrijven als een sport waarin trefbal, handbal en rugbyelementen voorkomen en worden gecombineerd.

Maar hoe werkt quidditch nou eigenlijk? Een team bestaat uit zeven personen: éen Keeper, drie Chasers, twee Beaters en éen Seeker. Elke soort speler draagt een andere kleur hoofdband zodat je ze kan herkennen. De chasers proberen de quaffle (een licht opgeblazen volleybal) door ringen te gooien en verdienen daar dan tien punten voor. De keeper van het andere team probeert de quaffle tegen te houden, de twee beaters gebruiken bludgers (trefballen) om mensen af te gooien. Elke speler die geraakt wordt is tijdelijk uit het spel en moet eerst terugrennen naar hun ringen voordat ze weer mee kunnen doen.

Tenslotte heeft elk team een seeker die als taak heeft om de snitch (een tennisbal) te pakken. De snitch is te vergelijken met de gouden snaai bij zwerkbal. ‘Als de seeker de snitch weet te bemachtigen krijgt dat team 30 punten en is het spel afgelopen. Het team met de meeste punten wint’, aldus Kevin Prins.

Mensen die denken dat de sport makkelijk is, hebben het mis. Er zijn namelijk enorm veel spelregels en er zijn dan ook ongeveer 8 scheidsrechters nodig om alles in de gaten te houden. Je hebt tijdens een quidditch wedstrijd één hoofdscheidsrechter, twee tot vier assistent-scheidsrechters, twee goal- scheidsrechters, twee vrijwilligers voor de tijd en puntentelling en één snitch scheidsrechter. Op deze manier wordt de sport goed uitgevoerd en moge de beste winnen.

Gender rule

Quidditch wordt gespeeld door iedere leeftijd en biedt haar spelers een hechte community die openstaat voor leden van allerlei verschillende achtergronden. De sport heeft een gemengde aanhang, van Potterheads tot atleten. Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijke aspecten van de sport. ‘Quidditch erkent dat niet iedereen zich identificeert als ofwel man of vrouw. ‘We verwelkomen spelers van alle identiteiten en genders binnen onze organisatie en competitie’, meldt quidditch Nederland.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: Pxhere.com/ Paul van de Velde