Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid. Ook in 2021! Bevrijdingspop Haarlem komt dit jaar online met een groots, en zoals altijd gratis toegankelijk, festival. Met optredens van onder anderen Typhoon, Eefje de Visser, Altin Gün en Banji. Maar natuurlijk ook met de landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid Jonna Fraser, Davina Michelle en Tino Martin. Bevrijdingspop Haarlem wordt gepresenteerd door Giel Beelen. Een marathonuitzending van Haarlem105 is onderdeel van het online programma.

Live uitgezonden vanuit Patronaat

De organisatie van Bevrijdingspop Haarlem heeft voor deze online-editie een gevarieerd programma samengesteld, met enkele klinkende namen. Via drie videostreams (online podia) wordt de hele dag via bevrijdingspop.nl een programma geboden met muzikale acts en thematische onderdelen waarin onze vrijheid centraal staat. Om 9.00 uur start Haarlem105 een radio-uitzending die ook via bevrijdingspop.nl de hele dag te volgen is.

Aan het begin van de middag start het eigen programma van Bevrijdingspop. Dit loopt door tot 23.00 uur. Giel Beelen verzorgt de presentatie. Naast de optredens en thematische items zijn er interactieve onderdelen, met interviews met artiesten en de mogelijkheid om te chatten met de sprekers van de Vrijheidscolleges. Bevrijdingspop Haarlem 2021 wordt live uitgezonden vanuit Patronaat. Het programma van 5 mei 2021 wordt op een later moment via bevrijdingspop.nl gedeeld.

Muzikaal programma

Een vast onderdeel van de Bevrijdingsfestivals zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit jaar mogen we niet één, maar drie ambassadeurs verwelkomen op ons digitale podium: Jonna Fraser, Davina Michelle en Tino Martin.

Naast de landelijke acts heeft Bevrijdingspop Haarlem een eigen programma samengesteld. Een feestje in de huiskamer, dat vier je met Typhoon. Hij neemt ons mee in het gesprek dat gaande is in de maatschappij en laat met kleurrijke, energetische en poëtische muzikale verhalen zijn licht erop schijnen. Voor donkere drums, dromerige synths en een catchy en zwoele sound zorgt Eefje de Visser. Haar meer elektronisch geluid wordt inmiddels ook buiten de land- en taalgrenzen opgepikt.

De Amsterdamse band Altın Gün speelt muziek die het hart raakt, de kuiten en knieën stimuleert en de ziel zachtjes kneedt. Die bekend klinkt maar anders voelt. Banji combineert de stijlen van Beck, The Dandy Warhols en Darwin Deez met puntige gitaren met 8-bit bliepjes en sardonische teksten.

Herdenkingsconcert

Traditioneel staat op de avond voor Bevrijdingsdag het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert op het programma. Ook dit jaar treden de talentvolle klassieke musici van het Kennemer Jeugd Orkest op, ditmaal samen met Rilan & the Bombardiers. Rilan’s muziek wordt gekenmerkt door zijn eclectische stijl van pop, funk, rap, rhythm-and-blues, en zij leveren een energieke liveshow. Het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert start op 4 mei na de kranslegging op de Dam, rond 20.15 uur, en is te volgen via bevrijdingspop.nl.

Themaprojecten

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Naast de muzikale optredens is er op en rond Bevrijdingspop Haarlem 2021 volop aandacht voor het thema vrijheid. Natuurlijk met de aankomst van het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen en het 5voor5 moment. Maar ook met de Corridor van de Vrijheid met banieren boven de winkelstraten van Haarlem, een apart Kinderfestival met een spannende en leerzame speurtocht, het uitdelen van Vrijheidsmaaltijden en Vrijheidscolleges van komiek Soundos El Ahmadi, zanger en presentator Joris Linssen en auteur Haroon Ali. Met hen kun je op 5 mei 2021 live chatten over vrijheid. In aanloop naar Bevrijdingspop 2021 heeft Bevrijdingspop Haarlem dit statement opgesteld: Waarom wij op 5 mei stilstaan bij onze vrijheid. Ook dit jaar.

Borrelbox

Om het festivalgevoel ook thuis te ervaren, verkoopt de organisatie dit jaar twee typen Borrelboxen: standaard en luxe. Bestellen en betalen gebeurt online, via bevrijdingspop.nl/borrelbox. De Borrelboxen kunnen worden afgehaald bij deelnemende horecagelegenheden in Haarlem of – in Haarlem en buurgemeenten – aan huis worden bezorgd door de vrijwilligers van Bevrijdingspop. De opbrengst van de Borrelboxen wordt door Stichting Bevrijdingspop gebruikt om het festival in komende jaren te organiseren.

Over Bevrijdingspop

Bevrijdingspop Haarlem is het oudste Bevrijdingsfestival van ons land. Sinds 1980 wordt in Haarlem de vrijheid gevierd op 5 mei, in 2019 trok het festival zo’n 130.000 bezoekers. Sinds 2008 wordt bovendien op 4 mei, na de Nationale Herdenking, het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert gehouden, een klassiek concert met popinvloeden. Bevrijdingspop is via het Nationaal Comité 4 en 5 mei verbonden met de andere grote Bevrijdingsfestivals in ons land. Het thema van het festival is de afgelopen jaren: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Over Sena

Bevrijdingspop 2021 wordt georganiseerd met steun van Sena. Die organisatie regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van Sena een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Elke dag zet Sena zich in voor de rechthebbenden. Dat zijn er nu ruim 33.000.

Foto: Ewoud Koster/Bevrijdingspop