Doelen stellen vind ik heel belangrijk en waardevol. Het kent meerdere voordelen. In dit artikel vertel ik daar meer over. Ook deel ik mijn ervaringen met het stellen van doelen en vertel ik hoe je ze kunt behalen.

De voordelen van doelen stellen

Niet alleen op privé- of werkgebied, maar ook binnen de sport is het stellen van doelen heel nuttig. Het kent meerdere voordelen. Zo merk ik dat ik meer motivatie krijg, wanneer ik een doel heb gesteld. Niet alleen aan het begin, maar ik kan mijn motivatie ook beter vasthouden. Je werkt immers ergens naar toe.

Daarmee kom ik meteen bij het volgende voordeel. Het stellen van een doel zorgt namelijk ook voor een richtpunt. Het is iets waar je naartoe leeft en hierdoor lukt het vaak beter om focus te houden. Een doel zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid raakt en het helpt je herinneren waarom je bepaalde keuzes maakt.

Tot slot zorgt een doel er ook voor dat je plezier behoudt. Het behalen van doelen is namelijk heel leuk. Deze succesmomenten geven zelfvertrouwen, een adrenaline kick, een trots gevoel, maar ook meteen weer motivatie voor een volgend doel. Genoeg redenen dus om doelen te stellen. Maar hoe doe je dat?

Hoe stel je een doel?

Binnen het hardlopen heb ik voor mezelf de afgelopen jaren heel wat doelen gesteld. Zo begon ik ooit met het lopen van een vijf kilometer en verlegde ik steeds mijn grenzen. Een vijf kilometer werd tien en die tien werd al heel snel een halve marathon. Inmiddels heb ik zeven marathons gelopen en staat mijn achtste alweer gepland. Maar hoe heb ik dat aangepakt?

Bij het stellen van doelen is het heel belangrijk dat je ze klein en haalbaar maakt. Te grote doelen stellen is geen goed idee. De kans dat je dit doel niet kunt behalen is groot en dit zorgt alleen maar voor frustratie, minder zelfvertrouwen en demotivatie. Het doel moet dus klein en haalbaar zijn. Je kunt beter meerdere, kleine doelen behalen, dan één hele grote net niet. Kijk dus naar waar je op dit moment staat en wat een mooi eerste doel zou kunnen zijn. Houd hierbij rekening met de tijd die je hebt en de tijd die je eraan zou willen besteden.

Hoe behaal je een doel?Wanneer je een doel heb gesteld is het belangrijk om een stappenplan of schema te maken. Breng hiervoor in kaart hoeveel tijd je hebt en wat er allemaal moet gebeuren. Hoeveel weken heb je om te trainen? Hoe vaak zou je kunnen trainen? Het maken van een schema is heel fijn. Het geeft houvast en extra focus voor jouw doel. Verder kan het fijn zijn om hulp in te schakelen. Ben je niet goed in het maken van een schema? Zoek dan een goed schema of laat een schema maken. Ook rondom het uitvoeren van je trainingen kun je ervoor kiezen om hulp in te schakelen van een (loop)groepje of een trainer. Wanneer je uiteindelijk jouw doel hebt behaald, moet je het zeker gaan vieren. Alle successen moet je vieren, want op deze manier is het ook leuker om weer een volgend doel te stellen. Kies dus ook een passende beloning na het behalen van jouw doel!

Wat wordt jouw volgende doel?

Japke Janneke

Blog | www.japkejanneke.nl

Instagram | @japkejanneke.nl