Stedelijk Museum Kampen presenteert het verhaal van de Hanzetijd in honderdduizenden LEGO®-steentjes. Op woensdag 4 oktober wordt de tentoonstelling ‘Hanze Steenrijk’ geopend, die uit verschillende stadsgezichten en modellen bestaat. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Europese Hanzemuseum in Lübeck en komt in het kader van het Hanzejaar nu voor één keer naar Nederland.

Londen, Bergen, Lübeck, Novgorod en Brugge. De tentoonstelling ‘Hanze Steenrijk’ laat het middeleeuwse leven in verschillende Hanzesteden zien. Bezoekers maken kennis met de welvaart en het avontuur, maar ook met de ambachten en alledaagse activiteiten. Daarnaast zijn er grote modellen van een koggenschip, een koopmanshuis en een koopman te bekijken.

Van Lübeck naar Kampen

Met honderdduizenden LEGO®-steentjes bouwden LEGO®-professional René Hoffmeister en zijn team de stadsgezichten en modellen. ‘Ze werden tentoongesteld in het Europese Hanzemuseum in Lübeck en mogen nu tot en met 28 februari 2024 in Stedelijk Museum Kampen staan’, vertelt directeur Nynke van der Wal. ‘Deze samenwerking laat zien dat het Hanzeverbond nog altijd springlevend is.’

Zelf bouwen

Stedelijk Museum Kampen werkt bij de tentoonstelling samen met Intertoys Kampen. Eigenaar en LEGO®-fan Michiel de Groot opent de tentoonstelling. Ook stelt hij grote bakken met LEGO®-steentjes beschikbaar voor in de museumbouwplaats. Daar worden bezoekers uitgedaagd om bijvoorbeeld de poorten, de Nieuwe Toren of het Oude Raadhuis van Hanzestad Kampen te bouwen.

Speels inkijkje

‘Hanze Steenrijk’ is een tentoonstelling voor bezoekers van alle leeftijden. ‘We verwelkomen gezinnen, vriendengroepen en LEGO®-fans. Ook hebben we een speciaal programma voor scholen’, zegt Nynke. ‘Door bezoekers op een speelse manier een inkijkje in het verleden te geven, helpen we hen om het heden beter te begrijpen.’

Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het Oude Raadhuis en de Voormalige Synagoge van Kampen. De vaste collectie staat in het teken van de geschiedenis van Kampen. Daarnaast loopt van 5 oktober 2023 tot en met 28 februari 2024 de tentoonstelling ‘Hanze Steenrijk’. In die periode is ook de tentoonstelling ‘In the Gallery | Nieuwe aanwinsten en een oude bekende’ te zien met werken van Jan Roeland, Jochem Rotteveel en Wobbe Alkema.

Foto: © Olaf Malzahn