In het Amsterdamse Vondelpark is rond World Mental Health Day de buitententoonstelling Open over depressiviteit geopend. De multimediale buitententoonstelling, een nieuw project van stichting Open mind, zal tot 30 oktober op deze locatie te zien zijn.

Open over depressiviteit laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. In combinatie met indringende portretten zijn de jongvolwassenen zelf aan het woord om te vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen. Wethouder Simone Kukenheim was op 9 oktober samen met jongerenburgemeester Archaf El Johari en staatssecretaris Paul Blokhuis aanwezig om het aanvullende programma in de Vondelkerk bij te wonen en daarna de tentoonstelling in het Vondelpark openen.

1 op de 5 jongeren heeft te maken met depressie

Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken. De maatregelen ten gevolge van covid-19 dragen ook bij aan de mentale gesteldheid van jongeren. Uit onderzoek van Een Vandaag blijkt dat maar liefs 74 procent van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar lijdt onder de crisis (link artikel). Vooral deze jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

Het gezicht en het verhaal erachter

Twee moeders met een dochter met depressie; fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast.

Reizende tentoonstelling

Met de fotokrant en de multimediale reizende tentoonstelling OPEN over depressiviteit, wil stichting Open mind depressie bespreekbaar maken en de bekendheid hiermee in de samenleving vergroten, hopende hiermee jongeren met depressie in hun kracht te zetten en omstanders handvatten te geven hen daarbij te helpen. OPEN over depressiviteit zal zeker nog een jaar langs diverse gemeenten door heel Nederland reizen. De buitententoonstelling staat per gemeente voor een periode van 3 tot 4 weken op één plek. Rond de tentoonstelling organiseert stichting Open mind in samenwerking met haar partners een OPEN – programma om het gesprek verder op gang te brengen. Data en locaties van de complete tour zie www.stichtingopenmind.nl/open

Fotocredit: met dank aan stichting Open mind, fotograaf Linelle Deunk