De Stichting Zeiltrophy heeft wereldkampioen op de IQ foil Luuc van Opzeeland uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2023. Onder toeziend oog van zo’n 500 liefhebbers, ontving hij de prijs voor de beste zeiler, kite- of windsurfer van het jaar in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam. Roos Wind werd verkozen tot het talent van het jaar en ontving daarvoor de Flyer Trofee. Rick Peacock won de Coach van het Jaar Trofee en de bemanning van het startschip JAR ontving de Maas Trofee voor zijn bijzondere verdiensten voor de zeilsport.

Van Opzeeland

In het rapport prees de jury de overtuigende overwinning van Luuc op het Allianz WK Zeilen in Scheveningen. Een zeer gegunde titel, omdat hij de afgelopen jaren een aantal keer net naast het goud greep op EK’s en WK’s. Een opvallende prestatie ook omdat Luuc zich als TeamAllianz lid de laatste twee maanden voor het WK heeft voorbereid buiten de bestaande groep met de andere Nederlandse toppers.

Over Het Zeiler van het Jaar Gala

Het Zeiler van het Jaar Gala is een samenwerking van de Stichting Zeiltrophy en het Watersportverbond, en wordt mede mogelijk gemaakt door Allianz, Musto en Royal Huisman. Het is een moment in het jaar waarop de zeilwereld bij elkaar komt, de zeilsport wordt gevierd en hoogtepunten van het jaar worden geëerd. In totaal heeft de Stichting Zeiltrophy in 2023 meer dan 300 aanmeldingen voor kandidaten ontvangen voor de vier trofeeën. De Jury van de Stichting Zeiltrophy beoordeelt alle kandidaten voor de vier trofeeën op hun meest opmerkelijke prestatie in het afgelopen kalenderjaar.

 De Conny van Rietschoten Trofee

Conny van Rietschoten staat bekend als de beste Nederlandse zeezeiler allertijden. In 1981 won hij voor de tweede keer de Whitbread Round The World Race, tegenwoordig bekend als The Ocean Race. Een prestatie die sindsdien niet door een Nederlander is geëvenaard. De Trofee voor de beste zeiler, windsurfer of kitesurfer van het jaar is naar dit icoon in de zeilwereld vernoemd. De winnaar van de Trofee wordt bepaald door een jury.

Foto: © Foto:Sailing Energy