De 2020 editie van het Meerlandenfonds kende helaas geen feestelijk evenement, maar gelukkig wel veel verraste vrijwilligers.Wethouders van 12 gemeenten gingen dit jaar op pad in de regio met een camera om een aantal verenigingen en stichtingen persoonlijk te verblijden met een cheque uit het fonds.

‘Ik mis oprecht het persoonlijke contact van het jaarlijkse event met al die vrijwilligers, maar ik vind het mooi dat we hen op deze manier toch kunnen verrassen. Vrijwilligers zijn namelijk onmisbaar voor onze maatschappij. En misschien in deze periode wel meer dan ooit. Met veel creativiteit en doorzettingsvermogen proberen zij hun werk zo goed mogelijk voort te zetten om daarmee bij te dragen aan een mooie en duurzame leefomgeving in de regio, vandaag en morgen. Daarom steunen wij die talrijke initiatieven van goede doelen en verenigingen met ons Meerlandenfonds. Zo kunnen zij hun mooie werk blijven doen’, zegt Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden.

Op www.meerlanden.nl/fonds staan alle video’s van de wethouders, waarin naast de persoonlijke overhandiging van de cheques ook alle andere verenigingen en stichtingen die een bijdrage uit het Meerlandenfonds hebben ontvangen, voorbijkomen. Dit jaar 112 totaal. De video’s staan daarnaast op de social media kanalen van Meerlanden en gemeenten.

Alle goede doelen en (sport)verenigingen die een bijdrage uit het Meerlandenfonds ontvingen, zijn actief in het verzorgingsgebied van Meerlanden. Namens alle gemeenten is een wethouder op pad geweest om een cheque te overhandigen en zijn of haar waardering uit te spreken voor het goede werk dat de vrijwilligers doen.

Criteria fonds voor bestuur

Het bestuur van het fonds heeft dit jaar bij de aanvragen gelet op degenen, die zich inzetten voor een mooie en duurzame leefomgeving. Ze gaat hierbij uit van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Het bestuur let extra op projecten of activiteiten die het milieu bevorderen, het welzijn van mensen vergroot en dit jaar ook op aanpassingen die daarvoor nodig zijn vanuit de maatregelen rondom Covid-19, om deze activiteiten zo goed mogelijk voort te zetten.

Meerlandenfonds on tour

De afgelopen vier jaar is bij de keuze van de locatie voor de uitreiking gekeken naar de mogelijkheden bij stichtingen/verenigingen die in de vorige editie een bijdrage hebben ontvangen uit het Meerlandenfonds. Zo vond het evenement plaats bij Tennisvereniging HBC in Heemstede en muziekvereniging Jeanne d’Arc in Noordwijkerhout. Dit jaar mochten de wethouders zelf on tour en daarmee bleef een jonge traditie behouden. Toch hoopt het bestuur van het Meerlandenfonds volgend jaar wel een live event te kunnen organiseren.

Foto: Meerlanden