Lilian de Geus heeft in het Spaanse Cádiz opnieuw de wereldtitel in de RS:X veroverd. Een vierde plaats in de afsluitende medaille was voldoende om na 2018 en 2020 wederom de hoogste trede van het ereschavot te betreden. Op deze laatste dag stond heel weinig wind en moesten de windsurfers zich pompend naar de finish werken.

‘Het was echt spannend. Ik was best zenuwachtig. Het stond zo dicht bij elkaar. Maar ik ben heel blij met mijn derde wereldtitel. Ik had een goede start en daarna had ik al mijn concurrenten in het zicht. Het pakte goed uit. Het was heel licht weer, dus we moesten de hele race pompen en konden niet planeren. Ik ben vandaag ook heel blij dat we veel aan mijn snelheid met weinig wind hebben gewerkt. Natuurlijk scheelt het dat ik een goede start had. Daar ben ik ook goed in. Maar de velden zijn kleiner en dus alle toppers surfen, na een mindere start, zo weer naar voren. Ik moest alles uit de kast halen, zonder te veel risico te lopen. Het is gelukt.’   

Doel was om hier weer te staan op dit WK en dat is zeker gelukt. Ik was na het EK, waar ik 9de werd, wel even de motivatie kwijt. Dat was een wake- up call. En nu weten we ook een paar kleine dingen waar we nog aan moeten werken om in Tokio straks weer een edge te hebben. Ik ben weer super gemotiveerd. Dit was een hele goede oefening voor Tokio. De verschillen onderling zijn heel klein. Kleine foutjes worden zo afgestraft. En ook het omgaan met de druk ging heel goed. Allemaal zaken die mij veel vertrouwen geven richting de Spelen, aldus de wereldkampioene.’

Foto: Richard Langdon/Ocean Images