De Stad Verbeeldt organiseert voor de derde keer in successie een expositie van Stichting De Zilveren Camera voor journalistieke en documentaire fotografie. De ZC-editie 2021 is van 30 oktober t/m 28 november te zien in de voormalige IJsselcentrale in Harculo, Zwolle.

Kees van de Veen, fotograaf Dagblad van het Noorden en winnaar van de Zilveren Camera 2020, maakte een intieme fotoserie van Piet Franssen, dodelijk slachtoffer van corona. Van de Veen maakte de gevolgen van de coronacrisis voor het leven van mensen in deze serie aangrijpend zichtbaar. Deze en andere foto’s zijn te zien op de expo in Harculo. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen, er wordt een kopje Kaldi koffie geschonken. De expositie Generation Z: what’s next? van Linelle Deunk, Adrienne Norman en Flora Madu is te bezichtigen in de entree van het Dienstengebouw.

Na de succesvolle Dubbelexpositie De Stad Verbeeldt – Generation Z: what’s next? in Harculo, onderdeel van de IJsselbiënnale van afgelopen zomer, gaat De Stad Verbeeldt op deze unieke locatie door. De stichting plaveit daarmee de weg voor Harculo als culturele hotspot voor Zwolle.

De Stad Verbeeldt start tevens met een nieuw project: Verhalen van Harculo. Hierin worden oud-werknemers van de IJsselcentrale Harculo geïnterviewd en geportretteerd. Amateurfotografen en studenten Journalistiek Windesheim gaan o.l.v. Gertjan Aalders en Bert Janssen, leden van het artistiek team van De Stad Verbeeldt deze (beeld-)verhalen verzamelen. Dit in samenwerking met Egbert Hermsen, docent Journalistiek, Windesheim.

Stichting De Stad Verbeeldt start in januari 2022 met vier tot acht ateliers rond maatschappelijk actuele thema’s rond generaties en duurzaamheid, dit onder de titels Oog voor de ander resp. Oog voor de toekomst. Professionals, amateurs, leerlingen en studenten kunnen zich voor deze ateliers inschrijven. Een brede selectie van de gemaakte producties zal in de zomer 2022 worden geëxposeerd in een grote overzichtstentoonstelling.  

Foto: ©zilveren camera/Selma van der Bijl