Dit jaar zal voor de 29e keer de Kunst10Daagse Bergen georganiseerd worden in het mooie kunstenaarsdorp Bergen en in stranddorp Bergen aan Zee. Tien dagen lang worden op 160 locaties van de Noord-Hollandse heerlijkheid, honderden kunstwerken geëxposeerd. Publiek kan onder andere schilderkunst, beeldhouwkunst, installaties, fotografie, etsen en keramiek bewonderen in galeries, ateliers, restaurants, cafés, woonhuizen, schuren, stallen, winkels, kerken en tuinen. Het thema is dit jaar ‘The Roaring Twenties.’

Beeldende kunst, literatuur, muziek en podiumkunsten

De Bergense School heeft bij uitstek bijgedragen aan het culturele en artistieke klimaat dat Bergen ook nu nog zo uniek maakt. In de lijn van deze traditie biedt de Kunst10daagse professionele kunstenaars, galeries, en jong talent een podium voor hun artistieke producten. Met als uiteindelijke doel de toegang tot beeldende kunst zo laagdrempelig mogelijk te houden.

Tijdens de Kunst10daagse Bergen zal de gerenommeerde Nederlandse fotografe Carla van de Puttelaar (1967) een solotentoonstelling bij Landgoed het Hof presenteren. De expositie – zowel binnen als buiten – zal een overzicht tonen van bekende werken, afgewisseld met nieuw werk.

Van de Puttelaar: ‘Bij de foto-expositie werkt de omgeving intensief mee, de foto’s worden buiten op groot doek getoond en interfereren met de natuur. Het lijkt een muziekstuk waar je onderdeel van wordt. Het heeft iets overweldigends, iets groots, een epos, een opera, als een soort performance. De beelden gaan de synergie aan met de natuur, met de wind, de geluiden en het licht dat door de bomen op, door en achter het beeld straalt.’ Zowel in het Hof als op het landgoed worden onder andere foto’s uit de serie Synergia geëxposeerd, daarbij worden een aantal jurken van Iris van Herpen tentoongesteld.

De Kunst10Daagse ging in 1993 van start, inmiddels wordt het evenement jaarlijks door circa 40.000 bezoekers bezocht. Vele bewoners van Bergen en Bergen aan Zee zullen hun woningen en prachtige tuinen beschikbaar stellen aan kunstenaars uit het hele land om hun werken te exposeren. De vele restaurants en hotels maken de sfeer compleet.

Architectuurroute

Vrijdag 29 oktober 2021 organiseert Architectuur Informatiecentrum Alkmaar een architectuurroute. Deze route voert u langs 24 interessante panden in Bergen aan Zee. De tocht wordt begeleid door betrokken architecten.

Museum Kranenburgh

In Museum Kranenburgh is de tentoonstelling The Roaring Twenties te zien. In deze tentoonstelling blikken gastcuratoren Colin Huizing, Liesbeth in ‘t Hout en Wieki Somers (Studio Wieki Somers) terug én vooruit op de twintiger jaren aan de hand van kunst, mode en vormgeving. Waar hopen de kunstenaars van toen en nu op? Zijn er parallellen? Hoe verbeelden ze de tijdgeest? De tentoonstelling laat ons door de ogen van zo’n 60 toonaangevende hedendaagse en historische kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers kijken naar een wereld die razendsnel verandert onder invloed van technologische vooruitgang, sociaal-maatschappelijk engagement, en een nieuwe kijk op gender. Meer informatie: www.kranenburgh.nl

De catalogus van de Kunst10Daagse is dit jaar weer in de Kunst- & Museumkrant te vinden die gratis verkrijgbaar is bij musea en galeries in Noord-Holland en tevens verkrijgbaar zal zijn tijdens de Kunst10Daagse in Bergen en Bergen aan Zee. In de catalogus worden alle deelnemende kunstenaars, galeries en ateliers, met naam, foto en locatie vermeld. Op de handzame plattegrond in het midden van de krant zijn de locaties te vinden.

Fotobijschrift:  Synergia Serie. Jurk: Iris van Herpen.

Foto: Carla van de Puttelaar