Van alle (gestopte) Nederlandse topsporters die tussen 1992 en 2010 een Olympische medaille wonnen, is 55,1% nog altijd actief in een sportgerelateerde functie. Vier op de tien sporters richten zich puur op de sport, terwijl 15,1% van de sporters werk in de sport combineert met een niet-sportgerelateerde functie. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van CVSter.nl naar de cv’s van alle Olympische medaillewinnaars tussen 1992 en 2010.

Topsporters blijken ondernemers pur sang

De functies die topsporters na hun sportcarrière vervullen, blijken veelal ondernemend van aard. Een op de drie ex-topsporters is namelijk eigenaar of oprichter van een eigen onderneming of stichting (34,4%).

Het combineren van een eigen bedrijf en een sportfunctie gebeurt ook regelmatig. Zo is Olympische hockeykampioen Peter Windt tegenwoordig zowel coach van een Gronings hockeyteam, als eigenaar van een vastgoedbedrijf. Leontien Zijlaard-Van Moorsel combineert haar passie voor sport met een rol in de zorg: zij heeft zowel een sportkledinglijn als het zogeheten ‘Leontienhuis’, waar mensen met eetstoornis terechtkunnen voor hulp.

Veel topsporters werkzaam in zorg

Bepaalde sectoren blijken populair onder ex-topsporters. Zo maakten relatief veel topsporters de overstap van de sport naar de zorg (10,1%). Daarnaast werken veel van onze Olympisch medaillewinnaars in het bedrijfsleven en het onderwijs.

Individuele sporters blijven vaker bij hun sport

Individuele sporters blijven het vaakst actief in de sport. 72,9% van hen blijft betrokken in de sport, waarvan 11,9% gedeeltelijk. Dit staat tegenover slechts 48,4% van de teamsporters die na hun topsportcarrière voor een loopbaan in de sport kiest. Van deze ex-teamsporters vervult 16,4% ook een functie buiten de sport.

Vooral in de paardensport blijven Olympische medaillewinnaars trouw aan hun sport. Vrijwel alle ruiters hebben inmiddels een eigen wedstrijdstal. Met name onder hockeyers en waterpoloërs zit dat anders: binnen die sporten is meer dan de helft niet actief in de sportbranche.

Onderzoeksopzet

Om erachter te komen wat topsporters na hun topsportcarrière doen, zijn de cv’s van alle Olympisch medaillewinnaars van 1992 tot 2010 bekeken. Zowel medaillewinnaars van de Zomerspelen als de Winterspelen zijn in het onderzoek betrokken. In totaal wonnen 242 topsporters gezamenlijk 345 Olympische medailles.

Omdat 18 topsporters nog aan wedstrijden deelnemen, zijn de vervolgcarrières van in totaal 224 sporters onderzocht. Met behulp van hun eigen websites, LinkedIn-pagina’s en interviews in de media is inzicht verkregen in hun carrière na topsport.

Van vijf sporters is – ondanks grondige online research – geen carrière-informatie achterhaald. Chun Wei Cheung, een olympisch roeier (stuurman), overleed in 2006 op 34-jarige leeftijd. Ook hij is daarom niet in het onderzoek meegenomen. De analyse is uiteindelijk gebaseerd op in totaal 218 Olympische medaillewinnaars.