De Nederlandse windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe hebben op het allereerste EK IQ Foil hun visitekaartje afgegeven, Deze week mochten de twee wereldkampioenen op het olympische RS:X board weer een echte wedstrijd surfen. Op het ‘zwevende’ iQ FOiL board deden beide TeamNLZeilers goede zaken op de laatste dag van het EK. In de uit drie slalom races bestaande finale, klom Badloe van de zevende plaats naar het goud en De Geus van de vierde plaats naar het brons.

‘Mijn hartslag ging door het dak. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat die hartslag net voor de finish meer dan maximaal was. En vergeet niet dat we ons op grote hoogte bevinden met nog minder zuurstof. We moesten echt zo hard werken. Maar in dat laatste rak naar de finish haalde ik de koploper in, met de wind die van achteren kwam. En op 20 meter van de finish lagen we nek aan nek. Wow, veel spannender dan dit wordt het niet’, zei de eerste Europese Kampioen Kiran Badloe direct na afloop.

Over het format van de medal races was een hoop te doen. Badloe: ‘Het is wat het is, de nieuwe iQFOiL klasse heeft dit bepaald. Wij zijn onderdeel van deze klasse en natuurlijk een klasse in ontwikkeling. Dus we proberen verschillende formats uit. Deze opzet met een drievoudige medal-race, met alleen de beste 12 van het klassement, allemaal weer met 0 punten, is echt heel spannend. We beleven deze laatste dag allemaal als een hele intense finale. Alles ligt weer open. Je kunt alles verliezen en je kunt alles winnen. Ik denk dat we hiermee door moeten gaan. Hoewel het deze keer in mijn voordeel werkte, heb ik ook vaak genoeg met lege handen gestaan. Het is sport, je moet de ups en downs nemen. Dus ja, dit format heeft zo zijn voordelen.’

Lilian de Geus zeilde een goede serie, maar was niet geheel tevreden:  ‘Het was echt spannend. Er stond wel weinig wind in het begin van de medal races. De omstandigheden waren echt uitdagend. Het nieuwe format kent zijn ups en downs. Over het algemeen was ik niet zo blij met mijn resultaten gedurende de week. Deze medal race ingaan zonder puntverschil was in mijn voordeel. Maar het is misschien wat te zwaar voor sommigen van ons die tot de medal race een geweldige serie neergezet hebben. Maar dat is wat we afgesproken hadden en natuurlijk ben ik erg blij met mijn bronzen medaille.’

Foto: Sailing Energy