Stichting N8 I Museumnacht Amsterdam viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Op zaterdag 2 november 2019 openen 55 musea ‘s nachts hun deuren om een jong publiek een eerste ervaring in een museale setting te bieden.  Museumnacht Amsterdam introduceert en verbindt een jong en lokaal publiek aan de Amsterdamse musea. Museumnacht is voor deze doelgroep de gateway naar de musea in hun stad en wil hen enthousiasmeren en overtuigen dat deze musea er ook voor hen zijn. De eerste en grootste museumnacht van Nederland trekt inmiddels ruim 32.000 bezoekers, waarvan ongeveer de helft daadwerkelijk voor de eerste keer komt en bijna 80% jonger is dan 35 jaar.

Ontmoeting met de nacht

Voor de campagne van dit jaar ging N8 de samenwerking aan met regisseur Kay Lindhout en fotografe Julia Marino, beiden van productiehuis Czar— Amsterdam.  De visueel prikkelende film, geschoten op 35 mm* verbeeldt een wervelend en nieuw Amsterdam waar ervaringen zowel binnen als buiten het museum centraal staan. Lindhout: ‘Kunst en cultuur bieden je de mogelijkheid om een nieuwe werkelijkheid te verkennen. Er is hierin geen goed of fout, iedere ervaring is even waardevol. We hebben in de film geprobeerd zoveel mogelijk Museumnacht ervaringen te vertalen naar droomachtige beelden die hopelijk mensen enthousiasmeren om zelf een keer te gaan kijken!’

Het concept van de film en de vertaalslag naar de beeldcampagne ontwikkelde Lindhout samen met creatief strategen Scott Kooken en Michael James Philips en Jordy den Haan van Museumnacht. De fotocampagne was bij Marino in goede handen. Zij schoot niet alleen schitterende beelden, maar gaf ook op creatieve wijze invulling aan de look and feel van de postercampagne.

Al twintig jaar een eerste keer

Museumnacht voorziet haar bezoekers ieder jaar weer in een eerste ervaring in het museum: of het nou je eerste keer Museumnacht in Amsterdam is, of je twintigste. Iedere editie is uniek en voelt aan als een kennismaking. Hoewel de kern van het evenement hetzelfde blijft, is de programmering ieder jaar anders. Museumnacht biedt ieder jaar gastlocaties een platform tijdens de nacht. Met Fashion for Good, Power of Art House, Vondelcs, OBA Bijlmerplein en World Press Photo House kent ook de 20e editie weer een aantal nieuwe gastlocaties.