Het Bijbels Museum brengt met de outdoor affiche-tentoonstelling hoop en inspiratie in studentensteden. In deze zeker voor jongeren soms eenzame tijd met weinig gelegenheid tot ontmoeting en gesloten musea gaat het Bijbels Museum met Verhalen van Hoop jongeren buiten opzoeken én uitnodigen.

In Groningen, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam biedt de outdoor-affiche-tentoonstelling Verhalen van Hoop van 26 april t/m half mei levensgrote fotoportretten in het straatbeeld van Joenoes, Maya, Refelinio, Nineke, Dave, Anil, Ihab en Wai Wai, allemaal tussen de 18 en 30 jaar oud. Bij die portretten, gemaakt door Cigdem Yuksel, winnares van de Zilveren Camera, staat een QR-code waarmee hun verhalen ter plekke of thuis op de bank beluisterd kunnen worden. Verhalen over een kantelpunt in hun leven, een moeilijke periode waarop ze inmiddels positief terugkijken. De verhalen zijn universeel en herkenbaar. De jongeren koppelen hun ervaring aan een Bijbelverhaal dat hen in die periode hoop en inspiratie gaf. Veerkracht en moed, bezinning op wat écht belangrijk is kenmerkt de beelden die zij schetsen. En die, zo hoopt het Bijbels Museum, jongeren nu zullen inspireren nog even vol te houden, door te zetten in deze lastige tijd.

Lucht je hart en deel je verhaal

Via deze buitententoonstelling nodigt het Bijbels Museum jongeren ook uit hun eigen verhaal te delen. De QR-code geeft toegang tot een whatsapp-signal-account waar ze een verhaal kunnen achterlaten. Wat hielp hen deze lastige winter door? Wie of wat inspireerde hen hoop te houden op een ‘normaal’ leven of een andere, nieuwe levenswijze te omarmen? Het Bijbels Museum nodigt jongeren uit hun hart te luchten en hun verhaal te delen in een spraakbericht. Het meest inspirerende verhaal wordt beloond met een fotoshoot door Cigdem Yuksel.

Het Bijbels Museum is een museum zonder eigen collectie en zonder eigen presentatieruimte. Het deelt voor deze tijd relevante verhalen over bezinning en bezieling met een zo groot mogelijk publiek. We doen dat met reizende tentoonstellingen die we zelf of met coproducenten cureren en presenteren op partnerlocaties door heel Nederland; in musea, in monumentale kerken en in publieke gebouwen. De tentoonstellingen hebben altijd een relatie met een Bijbelverhaal of een thema. Vaak raken ze aan het gedachtegoed van meerdere religies tegelijk. Het Bijbel Museum nodigt geregeld kunstenaars uit om nieuw werk te maken. Met onze exposities willen het bezoekers in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. Meer? www.bijbelsmuseum.nl  De Verhalen van Hoop zijn van 26 april tot en met half mei te zien in de binnensteden van Amsterdam. Den Haag Utrecht, Groningen en Rotterdam.

Fotocredit: Refelinio (Verhalen van Hoop- foto Cigdem Yuksel/Bijbels Museum).