Het gevarieerde kunst- en cultuurprogramma van Floriade barst van de bruisende podiumvoorstellingen, beeldende kunst én livemuziek. Iedere week maken uiteenlopende concerten de Expo tot een waar feest voor de oren, waaronder de concertenreeks ‘Klassiek op Zondag.’ Deze reeks bestaat uit 25 klassieke concerten op topniveau die iedere zondag tussen 11.00 en 12.00 te zien zijn op de Main stage van de Expo.

De concerten worden verzorgd door ensembles zoals: Black Pencil, het Erasmus Trio en het Apollo Ensemble, koren zoals Cappella Amsterdam, orkesten zoals Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en solisten zoals harpiste Lavinia Meijer en pianiste Marietta Petkova. De improvisatievirtuoos Mike Boddé, bekend van podium Witteman, maakt daarnaast de grote oversteek met de sopraan Johannette Zomer. Er is gekozen voor een mix van jonge talenten (finalisten uit concoursen), gevestigde talenten, hedendaagse en historische ensembles, talent uit de regio en nationaal bekend talent.

Ook nemen verschillende militaire blaasorkesten deel aan de concerten, zoals Fanfare ‘Bereden Wapens.’ Dit orkest bestaande uit 22 muzikanten verzorgt muzikale ondersteuning van ceremoniële activiteiten zoals herdenkingen. Op zondag 17 april trapten zij ‘Klassiek op Zondag’ af bij Floriade met een diverse mix van muzikale stijlen.

Symbiose als rode draad

De rode draad in al deze concerten is het thema ‘symbiose’. Symbiose is het verschijnsel dat twee organismen een vorm van samenleven hebben gevonden waarbij minimaal één partner er voordeel aan heeft en geen van de partners er nadeel van ondervindt. Alle ensembles, koren en orkesten en solisten worden bij Floriade uitgedaagd te zoeken naar symbiose waarbij muziek minimaal één van de partner is. De natuur maakt daarnaast ook vaak deel uit van deze symbiose. De natuur inspireert muzikanten en de muziek zorgt dat luisteraars de waarde van de natuur ervaren.

‘Het begint bij de componist die de muziek bedenkt, geïnspireerd door de omgeving. De componist kan niet zonder het medium waarin de muziek kan worden doorgegeven aan de uitvoerder. De uitvoerder zet het om in tonen die niet kunnen bestaan zonder de lucht waar het doorheen moet reizen om in de oren van het publiek te komen’, vertelt de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer. Zij geeft op zondag 1 mei een concert op de Main Stage bij Floriade.

‘Eenmaal bij het publiek wordt het een mengeling van emoties, associaties en herinneringen. Muziek verbindt, het geeft ons een positieve afhankelijkheid van elkaar, we voeden elkaar ermee en vinden er een ’thuis’ in’, aldus Meijer. Ze bespeelt de harp al ongeveer dertig jaar en onlangs is haar tiende album ‘Are you still somewhere?’ uitgekomen. Wat zij tijdens haar concert op Floriade gaat spelen is nog een verrassing.

Liatoshynsky Choi & Orchestra uit Kiev

Extra bijzonder worden de concerten van het Liatoshynsky Choi & Orchestra uit Kiev. Zij geven een avondconcert op 3 juni en een zondagsochtendconcert op 5 juni. Programmeur Thomas Oltheten: ‘Het is ongelofelijk dat het lukt om dit gedreven koor en orkest naar Flevoland te halen. Het blijft natuurlijk tot het laatst spannend, maar het is wel heel mooi dat Floriade, de provincie Flevoland en de gemeentes Almere en Lelystad direct dit plan wilden steunen. Voor het orkest is het heel belangrijk hun cultuur, de muziek die in hun DNA zit, veilig te stellen. Dit worden hele bijzondere concerten die je niet mag missen.’

Foto: Floriade Expo