Tijdens de donkerste maanden van het jaar zal Galerie Pouloeuff in Naarden weer oplichten met een nieuwe editie van LICHT. Verschillende lichtkunstwerken gemaakt door zes jonge kunstenaars vormen samen een bijzonder lichtspektakel. Dit gebeurt in verschillende disciplines, van lichtbakken tot neonletters, en van sculpturen tot schilderijen. De expositie is te bekijken van 5 november tot en met 8 januari 2023.

Licht en donker

Licht en donker, het is een van de vele tegenstellingen in onze wereld waarbij elke kant de ander complementeert. Juist dit contrast maakt dat de mens alle aspecten van het leven ervaart. De expositie LICHT maakt ons bewust van de schoonheid die ontstaat wanneer licht uit de duisternis oprijst. Kom kijken hoe elektriciteit het licht aanwakkert en hoe penseelstreken het licht in verf vertalen. Maar ook hoe licht reflecteert in de ruimte en hoe er humoristisch gereflecteerd wordt op kunst.

De exposanten

Femke van Eijndthoven (1995) maakt schilderijen geïnspireerd op de zintuigelijke ervaringen van de natuur, zoals lichtval. De verstilling die zij in natuurverschijnselen ervaart, legt zij vast in schilderijen vol zachte kleurnuances en diepe tinten, afgewisseld in een spel van licht.

David Kater (1995) presenteert in deze expositie een installatie van twee sculpturen, waarbij het ene werk het andere belicht. Met de humor van tegenstellingen en onverwachte elementen roept het werk evenveel vragen op als het verbanden legt.

Leny Maris (1993) toont werk dat uit verschillende kleurbollen bestaat, welke de omgeving op z’n kop zetten. Zij bieden een nieuw perspectief, een tweede blik, op de andere werken in de ruimte.

Maurice Nuiten (1990) maakt voor LICHT poëtische metafictie in handgeschreven LED-NEON teksten. Als een arts, een alchemist of een wetenschapper gaat hij op zoek naar geluk in onze moderne wereld.

Maarten Sipma (1994) maakt analoge foto’s en combineert deze tot foto-objecten. In LICHT toont hij foto’s op doorzichtig plastic, die zijn geïntegreerd in oude TL-bakken. Het werk dat hij toont is sober, industrieel en zakelijk.

Pam Sikkink (1996) maakt beeldend werk over kleine observaties van objecten die zich in de publieke ruimte bevinden. In deze expositie toont ze vijf lichtbakken met foto’s van een stoel op verschillende momenten van de dag. Haar werk is poëtisch van aard en laat mensen anders kijken naar ogenschijnlijk nutteloze objecten of situaties.

Foto: Galerie Pouloeuff