De aankomende editie van het Dutch Ladies Open van 19 tot en met 21 juli is dit jaar opnieuw op de Hilversumsche Golf Club. Met nog slechts 10 dagen te gaan tot het begin van het toernooi zijn de Nederlandse deelneemsters bekend. Het boegbeeld van het vrouwengolf Anne van Dam krijgt gezelschap van zes Nederlandse professionals, twee amateurs en 12 mede-olympiërs. Met dertien olympische speelsters in het veld belooft het Dutch Ladies Open een onvergetelijke editie te worden. Fans kunnen zich verheugen op topgolf en krijgen een voorproefje van wat deze atleten in Parijs gaan laten zien.

Nederland goed vertegenwoordigd

Van Dam, vijfvoudig winnares op de Ladies European Tour (LET), is op eigen bodem weer van de partij en hoopt het Dutch Ladies Open voor het eerst op haar naam te schrijven. ‘Ik kijk er enorm naar uit om weer in Nederland te spelen. Het is altijd bijzonder om voor eigen publiek te spelen en ik hoop dat ik mijn fans kan inspireren. Deze editie van het Dutch Ladies Open is voor mij extra speciaal, omdat het mijn laatste kans is om te laten zien wat ik kan voordat ik naar de Olympische Spelen ga.’ Het olympisch golftoernooi voor vrouwen is twee weken later van 7 tot en met 10 augustus in Parijs.

TeamNL Golf wordt in Hilversum vertegenwoordigd door een mix van ervaren en talentvolle speelsters. Voor Romy Meekers (26) en Pasqualle Coffa (27) wordt het hun vierde deelname aan het Dutch Ladies Open. Zij hebben allebei de nodige ervaring op de LET en zijn dit seizoen voornamelijk actief op de LET Access Series. Een andere speelster met veel ervaring is de 26-jarige Zhen Bontan. Zij werd twee jaar geleden knap achtste in het Dutch Ladies Open. Een polsblessure hield haar de afgelopen maanden vaak aan de kant, maar nu is weerfit en klaar voor een mooi resultaat.

Verder zijn jonge speelsters Nikki Hofstede, Lauren Holmey en Mayka Hoogeboom van de partij. Hofstede (22) werd onlangs tweede in Tsjechië en zesde in Spanje op de LET Access Series. Ook Holmey eindigde dit seizoen al twee keer in de top 10 op dat circuit. De twee amateurs uit de NGF-selectie die erbij zijn op de Hilversumsche Golf Club zijn Anne-Sterre den Dunnen en Rosanne Boere. De speelsters uit Oranje deden eerder mee aan het Dutch Ladies Open. Zij hopen beiden voor het eerst de cut te halen op de LET.

Daarnaast benadrukt Jan van Merwijk, Algemeen Directeur Sport van de Nederlandse Golf Federatie (NGF), het belang van het Dutch Ladies Open in het promoten en ondersteunen van vrouwengolf.  ‘Dit toernooi op de Hilversumsche Golf Club is cruciaal voor het bevorderen van vrouwengolf in Nederland en wereldwijd. We zijn trots dat we als Nederland nadrukkelijk op de jaarlijkse golfkalender staan met het KLM Open en het Dutch Ladies Open. Het is geweldig dat we zoveel vrouwen op de verschillende tours hebben spelen. Het Dutch Ladies Open, waar minimaal negen Nederlandse speelsters aan deelnemen, zet vrouwengolf nationaal op de kaart.

Daarnaast organiseren we in 2026 samen met Bernardus Golf en IMG de Solheim Cup. De NGF vindt het belangrijk om vrouwengolf op de kaart te zetten en een bijdrage te leveren aan de groei en ontwikkeling van de sport.’

Internationaal sterk deelnemersveld

De Hilversumsche Golf Club is in alle opzichten meer dan klaar voor de terugkeer van het Dutch Ladies Open, dat bijna veertig jaar geleden (1986) hier ook zijn eerste editie beleefde. De eerste editie werd destijds gewonnen door de Engelse Jane Forrest. De Thaise Trichat Cheenglab komt haar titel verdedigen en is ook dit jaar weer een van de favorieten voor de hoofdprijs, die gepaard gaat met een cheque van 45.000 euro. Het totale prijzengeld bedraagt 300.000 euro. Veel ogen zijn gericht op de Nederlandse topgolfster Anne van Dam, maar er zijn nog 131 andere speelsters die graag zondag de trofee omhoog willen houden. Onder hen bevinden zich 2 speelsters uit de Order of Merit en 6 speelsters die dit seizoen al een toernooi hebben gewonnen. Ook de speelsters die vorig jaar net achter Cheenglab eindigden, Lydia Hall en Nicole Broch Estrup, zijn van de partij. De beste golfster van onze zuiderburen, Manon De Roey, zal eveneens aanwezig zijn. Samen met Anne en 11 andere speelsters gaat zij naar de Olympische Spelen.  

Golftalenten maken droom waar met Europese vrouwentop

Op woensdag 17 juli krijgen 54 meisjes tot 18 jaar, figuurlijk aan de hand van een internationale topspeelster, ook een droomervaring op de golfbaan. Een kids Pro-AM inclusief een kinderpersconferentie. De afgelopen jaren was de Players Experience een vast onderdeel van het toernooi, waarbij een aantal jonge talenten in het toernooi kennismaakte en samenspeelde met professionele tourspeelsters. Dit jaar vindt dat niet in het toernooi plaats, maar voorafgaand, zodat we meisjes later nog naar hun helden kunnen gaan kijken.

‘Voor deze jonge meiden is dit een inspirerende ervaring. De afgelopen jaren hebben we gezien hoe waardevol de verbinding tussen deze twee generaties is. Dit is een dag waarop dromen van die jonge meiden beginnen. Een dagje optrekken met een van de helden van de Ladies European Tour doet zo veel met een jonge speelster en helpt ze hopelijk op weg naar een eigen carrière’, aldus Dewi-Claire Schreefel, NGF-coach van de Oranje Dames.

Zoveel meer naast topgolf

Op Hole 19 is van alles te beleven, de gezellige festivalsfeer nodigt uit om lekker neer te strijken voor een hapje en een drankje. Er zijn golflessen voor jong en oud. In het RAAK! Funpark is van alles te doen, van schminken tot springkussens en verschillende clinics van speelsters. Nieuw dit jaar is de vrijdagmiddagborrel, waar een speciaal middagticket inclusief drankje voor gemaakt is. Kijk de laatste holes van wedstrijddag 1 en sluit af bij de borrel. Bovendien kun je op een groot scherm naar The Open kijken. Het major bij de mannen wordt van donderdag tot en met zondag gespeeld op Royal Troon in Schotland.

Foto: Edwin Vermaas