Het Grachtenfestival vindt deze zomer plaats van 23 augustus t/m 1 september. Dit jaar is er weer door heel Amsterdam een prachtige selectie van optredens, waarin traditionele klanken en vernieuwende composities elkaar vinden met zo’n 400 getalenteerde musici. Het festival verspreidt zich over bijna 100 unieke locaties, met de Tolhuistuin wederom als ons festivalhart.

‘Het was een plezier om te werken aan de komende editie van dit festival, ik heb de stad nog beter leren kennen en kijk uit naar de zomer als op zoveel bijzondere plekken jong talent te horen zal zijn, zowel klassiek als jazz!’, aldus directeur Tonko Grever.

Openingsconcert

De opening van het Grachtenfestival ligt dit jaar in handen van twee jonge en verrassende ensembles: het Nympheas Trombone Quartet en het Amswave Trio. In “Jazzical!” presenteren de drie percussionisten van Amswave werken van klassieke componisten die door jazz zijn beïnvloed: de Amerikaan George Gershwin en de Sovjetcomponist Nikolai Kapustin. Het Nympheas Trombone Quartet richt zich op madrigalen uit de 15e en 16e eeuw, een bloeiperiode voor dit genre in Italië. Het kwartet brengt deze zeldzaam gespeelde muziek uit de glorietijd van het madrigaal opnieuw tot leven met werken van onder andere Adriaen Willaert, Giovanni Rovetta, Giovanni Gabrieli en Josquin Desprez, in nieuwe eigen arrangementen. 23 augustus – 19:00u – Tolhuistuin – Gratis toegankelijk

Artist in Residence

Joost Willemz begint zijn residentie in Felix Meritis met een bijzonder programma. Verhalen voor harp, slagwerk en tape komen in dit afwisselende programma voorbij. Samen met percussionist Arjan Jongsma brengt hij onder meer composities van Debussy, Takemitsu en Tafreshi.  In het Van Gogh Museum brengt Joost samen met violiste Hawijch Elders een afwisselend programma: Kleurrijke impressies & schilderachtige snaren. Met impressionistische muziek van Ravel, Fauré en Debussy.

In één van de meest bijzondere zalen van het Koninklijk Paleis Amsterdam kan je genieten van een concert van Joost met Koninklijke allure! Onder meer het harpconcert van Johann Christian Bach, maar ook zelden uitgevoerde werken uit de Koninklijke Verzamelingen passeren de revue. Het resultaat zal hij samen met sopraan Noëlle Drost en het Felix Quartet ten gehore brengen.

Locaties

Met ruim 95 locaties is het Grachtenfestival ook dit jaar weer aanwezig in alle stadsdelen van Amsterdam, met vele gratis buurtconcerten, maar ook op unieke locaties zoals het Paleis op de Dam, het Planetarium van ARTIS en Fabrique des Lumières. Dit zorgt ervoor dat het Grachtenfestival altijd blijft vernieuwen en de bezoeker de stad laat (her)ontdekken.

Premières

Zoals elk jaar biedt het Grachtenfestival een podium aan tal van nieuwe en innovatieve muziekstukken. Dit jaar worden er maar liefst 18 premières uitgevoerd, een bewijs van de voortdurende toewijding van het festival om nieuwe muziek en creativiteit te stimuleren. Enkele hoogtepunten zijn: Het Grachtenfestival gaf dit jaar een compositie-opdracht aan Maya Fridman. Haar Tree of Life zal in de Uilenburgersjoel zijn première beleven, met een mix van Midden-Oosterse en klassieke instrumenten.

Kaartverkoop

Kaarten voor het Grachtenfestival 2024 zijn nu verkrijgbaar via www.grachtenfestival.nl

Foto: @Melle Meivogel