De bouw van het nieuwe pand van Aeres Hogeschool Almere start deze maand. Het gebouw komt op de Flevo Campus, een prominente plek op het Floriade Park in Almere. Vanaf schooljaar het 2021-2022 biedt het daar een gezonde en inspirerende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers.

Nu al draagt het gebouw de bijnaam ‘Groene long’ vanwege het open ontwerp waarin groen, gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Bij de realisatie zal veel innovatieve technologie worden toegepast, waardoor het gebouw een voorbeeldfunctie krijgt.

Eind april vond na een innovatief aanbestedingstraject de definitieve gunning plaats van de bedrijven die de bouw, het installatiewerk en de realisatie van groen voor hun rekening nemen. Met het oog op circulariteit was er bij de aanbesteding nadrukkelijk ook oog voor kwaliteit, waardebehoud van het gebouw en hoogwaardig hergebruik van materialen.

‘Groene long’

Dat groen en duurzaamheid de belangrijkste bouwstenen van het nieuwe hogeschoolgebouw zijn, is te zien aan slimme toepassingen in het ontwerp. Niet voor niets wordt Aeres Hogeschool Almere letterlijk en figuurlijk de groenste hogeschool van Nederland. Zo is de gevel vormgegeven als een zogenoemde smart skin; afhankelijk van de oriëntatie hebben de gevels daarbij verschillende eigenschappen. Denk aan zonnepanelen voor energieopwekking en een volledig groene gevel met planten die dienst doet als isolatie en versterking van de biodiversiteit. Deze gevel zal vooral aantrekkelijk zijn voor bijen, maar ook voor andere insecten en vogels.

Het gebouw krijgt bovendien een dak met wateropvang en maakt gebruik van warmte- koudeopslag (WKO) doordat het aangesloten wordt op een Smart Thermal Grid in de wijk. In elke ruimte in het gebouw is daglicht aanwezig, direct via de gevel en indirect via de vides en open ruimtes. Waar je binnen ook bent, je staat altijd in contact met buiten, met het leven in de stad. Door dit open concept en het groen dat door het gebouw wordt gevlochten, fungeert het gebouw als een ademend en open geheel: een ‘groene long.’

Over Aeres Hogeschool Almere

Passie voor groen, talent voor groei; dat is waar Aeres Hogeschool Almere voor staat. Aeres Hogeschool Almere biedt hbo-opleidingen, inclusief masteropleidingen, aan rondom de thema’s Food, Nature & Urban Green. Zo draagt Aeres Hogeschool Almere bij aan de ontwikkeling van toekomstgerichte, innovatieve professionals die in staat zijn om verantwoorde beslissingen te nemen in een complexe wereld, met natuurlijk talent voor duurzaam handelen.

Over Flevo Campus:

How do we feed the city? Flevo Campus is dé wetenschappelijke verzamelplek voor innovaties op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken voor de toekomst. Flevo Campus brengt studenten,onderzoekers en bedrijven samen om te onderzoeken en te testen hoe we voedselvoorziening in groeiende steden kunnen verbeteren. Flevo Campus is een samenwerkingsverband tussen Aeres Hogeschool Almere, Wageningen University & Research (WUR), de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland.

Foto: BDG Architecten