In de maand oktober vindt alweer de 7de editie van IFIKZ (Festival Zaanse Industriecultuur) plaats. Meer dan ooit is het een Zaanse samenwerking geworden tussen de wereld van cultuur, de industrie en de inwoners zelf. Het resultaat is te bewonderen in drie verhalen, elk in een eigen kunstvorm gegoten: De grote buitenexpo ‘Gezichten van de Zaanse Industrie’ (fotografie), de theatervoorstelling ‘Meel’ en het filmfestival ‘Industrie en Samenleving.’

Vanaf 1 oktober is op diverse plekken in de Zaanstreek de buitenexpositie: ‘Gezichten van de Zaanse Industrie’ te bewonderen. Van het Hembrugterrein tot aan Wormerveer kom je de prachtige beelden (2×2 meter!) van de Zaanse fotograaf Mike Bink tegen. De expositie laat het menselijk gezicht van de industrie zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die vandaag de dag dagelijks in de fabrieken actief zijn. Waar zijn ze mee bezig? Wat gebeurt er allemaal achter die industriële façades? Wat wordt er tegenwoordig nog allemaal gemaakt langs de Zaan? Ontdek de verhalen van jouw mede Zaankanters door op de fiets te stappen en op expeditie door de streek te gaan.

Op vrijdag 15 oktober en zaterdag 16 oktober is in de oude meelfabriek De Vlijt (Meneba terrein) de theatervoorstelling ‘Meel’ te zien. Deze unieke locatie, die begin volgend jaar wordt verbouwd tot appartementencomplex, is voor het eerst en meteen het laatst het decor van een woordeloze bewegingstheatervoorstelling met 12 acteurs die je onderdompelen in de fascinerende wereld van het werk in de fabriek. Als publiek word je ondergedompeld in licht, geluid, muziek en beweging. Deze productie is bedacht en wordt uitgevoerd door Theatermijn.

Zondag 17 oktober sluit IFIKZ af met het filmfestival ‘Industrie en Samenleving’ in de Stoomhal te Wormer. IFIKZ organiseert het filmfestival samen met Videoclub Zaanstreek Noord. Dit filmfestival is er voor iedereen met belangstelling en liefde voor de Zaanstreek en haar historie, de Zaanse industrie en hoe het was, en nog steeds is, om te werken en wonen op deze bijzondere plek. Dit jaar kun je kiezen uit drie door VZN zorgvuldig samengestelde programma’s.

Tickets voor de theatervoorstelling en het filmfestival zijn uitsluitend online te verkrijgen via www.ifikz.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de verschillende activiteiten en de exacte locaties van de buitenexpo. IFIKZ komt ook dit jaar weer mede tot stand dankzij bijdragen van Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland en Zaans.nl.

Foto: IFIKZ (eerdere editie)