Watersportverbond pakt dit watersportseizoen uit met activiteiten en evenementen voor iedereen die wil genieten op het water. Kennismaken met diverse watersporten kan tijdens het watersportfestival de Dutch Water Week, Optimist on Tour en Mobiele Zeilles. Daarnaast kan Nederland dit jaar kijken naar zeilsport op het allerhoogste niveau tijdens de Allianz Regatta in Almere en The Ocean Race stopover en het Allianz WK Zeilen in Den Haag.

Met onder andere de Clean Up on Tour brengen Allianz en het Watersportverbond gezamenlijk ook het belang van schoon water onder de aandacht. Om het seizoen ook met iedereen af te sluiten roepen Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Watersportverbond op om 16 september te helpen met World Clean Up Day.

Watersportfestival Dutch Water Week 2023

Tijdens de Dutch Water Week, mede mogelijk gemaakt door Allianz, nodigt het Watersportverbond iedereen uit om te komen genieten op het water. Het watersportfestival in en rond Almere en Amsterdam vindt plaats van 27 mei t/m 4 juni. Bezoekers kunnen tijdens deze week kennis maken met een grote verscheidenheid aan watersporten.

Olympische zeilers naar Almere en Lelystad voor Allianz Regatta

Net als vorig jaar is de Allianz Regatta, een wereldbekerwedstrijd voor alle internationale topzeilers in olympische klassen, onderdeel van de Dutch Water Week. Het windsurfen en het kitefoilen vinden plaats in Lelystad en de overige olympische klassen zoals de skiffs en de multihulls varen bij Almere.

Optimist on Tour en Mobiele Zeilles

Optimist on Tour laat kinderen gratis kennismaken met de watersport. Onder begeleiding van enthousiaste, gecertificeerde instructeurs kunnen kinderen zeilen in een Optimist, kanovaren, suppen en windsurfen. Optimist on Tour strijkt neer in tientallen steden in Nederland en maakt dit seizoen onderdeel uit van diverse grote watersportevenementen.

Met The Ocean Race Stopover en het Allianz WK Zeilen is Den Haag dé plek om kennis te maken met zeilen. Tijdens deze mondiale topsportevenementen organiseert het Watersportverbond samen met plaatselijke verenigingen en de gemeente Den Haag de Mobiele Zeilles voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

WK Zeilen; Get ready for the best!

Van 10 tot 20 augustus 2023 strijden de beste zeilers van de wereld tijdens het Allianz WK Zeilen in Den Haag om de titels. Voor het eerst in de historie wordt dit WK voor alle olympische zeilklassen gehouden in Nederland, van 10-20 augustus 2023. Bijna 1.300 zeilers in meer dan 800 boten verschijnen aan de start in tien olympische klassen, inclusief de nieuwste disciplines kitefoilen en windfoilen. Voor de kust van Scheveningen wordt gezeild op zeven verschillende wedstrijdbanen. Op de Braassemermeer wordt gezeild in drie para zeilklassen. Het Allianz WK Zeilen is tevens een belangrijk kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen 2024.

World Clean Up Day

Vanaf half mei reist de ‘Clean Up on Tour’ door Nederland. Op 16 september 2023, op World Clean Up Day, maakt de schoonmaak karavaan te water een stop in Amsterdam bij Het Scheepvaartmuseum. Het doel is om met zoveel mogelijk watersportliefhebbers het water weer schoon achter te laten aan het eind van het watersportseizoen.

Foto: Leonard Fäustle