De afgelopen weken zijn bijna tweehonderd sportieve wervingsacties opgezet via het platform Samen Opstaan, een initiatief van Campina om Nederlanders te motiveren om in beweging te komen voor Stichting Spieren voor Spieren. Samen met een aantal ambassadeurs van Spieren voor Spieren – Sven Kramer, Ronald de Boer, Reinder Nummerdor en Marit Bouwmeester – zijn mensen in heel Nederland verschillende sportieve uitdagingen aangegaan om geld op te halen voor Spieren voor Spieren.

Zij zetten hun gezonde spieren in voor zieke spieren. Gezamenlijk is ruim 33.000 kilometer afgelegd op allerlei manieren: op de fiets, te voet, en zelfs op skeelers. Met in totaal meer dan 850 donaties is een bedrag van 31.862 euro opgehaald. Dat geld komt ten goede aan de stichting die alles op alles zet om spierziekten bij kinderen te verslaan.

Spieren voor Spieren zorgt ervoor dat kinderen met een spierziekte sneller een diagnose en behandelingen krijgen, zoals de 12-jarige Lukas. Hij heeft de spierziekte SMA type 2, een aangeboren aandoening waarbij de zenuwcellen in zijn ruggenmerg de spieren in zijn lijf niet kunnen sturen en waardoor Lukas dus niet zelfstandig kan staan of lopen. Dankzij de behandelingen in het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC Utrecht behoudt Lukas een deel van zijn spierkracht.

Lukas is het gezicht van Samen Opstaan en zette zelf ook een actie op, door samen met vrienden, familie en anderen in totaal 5.000 kilometer te fietsen. Met Lukas op de fiets. Ook andere bekenden van kinderen met een spierziekte staan op, zoals de deelnemers van ‘Team Juul’ die koploper zijn in de ranking: ‘Wij staan samen op en komen in beweging voor het goede doel en een goed gevoel! Dit doen we voor Jula en voor alle kinderen met een spierziekte.” Het doel om minimaal 3.000 kilometer te fietsen (vanaf 30 mei 2021) en iedere gereden kilometer om te zetten in euro’s is nu al ruimschoots behaald met bijna 3.500 gefietste kilometers en donaties van in totaal meer dan 12.000 euro. Ook Valerie Thalau, Laboratoriumtechnicus bij Campina, kwam in actie. Zij wil samen met haar opa van 74 jaar in één keer 50 kilometer skeeleren door heel Groningen.

Minke Booij, directeur Spieren voor Spieren: ‘We zijn heel blij met de inzet van alle mensen die – naast een prachtige opbrengst – zorgen voor de bewustwording dat bewegen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Met dank aan Campina, dat ons met Samen Opstaan een nieuw podium en bereik heeft gegeven. In Nederland hebben 20.000 kinderen door hun spierziekte te maken met spierzwakte of uitval van spieren. De impact op hun leven en dat van hun familie is groot. Zij kunnen niet wachten. Dit motiveert Spieren voor Spieren al meer dan twintig jaar om alle spierziekten bij kinderen te verslaan.’