Met spiegels worden we dagelijks geconfronteerd, en misschien zelfs wel vaker dan je denkt: in selfiecamera’s, autoramen, etalageruiten, op sociale media en nu zelfs tijdens onze corona-proof online video-meetings, kijken we – als we de kans krijgen – voortdurend naar onszelf. Je bent zelfs gewend aan je spiegelbeeld, maar wat is je ware gezicht? In de tentoonstelling ‘Mirror Mirror’ word je op bijzondere manieren geconfronteerd met jezelf.

Reflect yourself

In de tentoonstelling ‘Mirror Mirror’ die te zien is in Kunsthal KAdE hangen zoveel spiegels dat je bijna niet weet waar je moet kijken. De naam zegt het al…reflect yourself! ‘Mirror Mirror’ is thematisch en hoort in een reeks van tentoonstellingen. Eerder waren de tentoonstellingen ShadowDance (schaduw), Loop der dingen (over oorzaak en gevolg: kettingreacties) en A Balancing Act (evenwicht) te zien. Spiegeling (reflectie) is een passende opvolger in deze reeks.

‘Spiegeling/reflectie is zo doordrongen in onze dagelijkse omgeving. Letterlijk en figuurlijk. En al zolang er water is op de wereld, is er spiegeling; een grote inspiratiebron voor alle kunsten (van literatuur tot film)’, vertelt Judith van Meeuwen (53), curator van de Kunsthal KAdE. Ze noemt een aantal voorbeelden: ‘Denk bijvoorbeeld aan de mythologische figuur Narcissus die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld, of Harry Potter’s ‘Mirror of Erised’ waarin hij even zijn ouders terug kan zien. En wist je dat er een Mexicaanse god was die een rokende obsidiaanse spiegel aan zijn voet heeft?’

Mirror Mirror is een tentoonstelling, waarbij de bezoeker (van alle leeftijden) op een speelse manier in aanraking komt met kunstdesign en wetenschap. ‘Er is geen specifieke voorkennis nodig om de strekking van werken te bevatten. Het gaat mij om het prikkelen van de nieuwsgierigheid en verwondering over het hoe en het waarom. Alleen door over en van elkaar te leren, worden grenzen doorbroken.’

Van een tentoonstelling met een boodschap spreekt Judith niet graag, maar de volgende anekdote spreekt toch echt boekdelen: ‘Ik zag laatst een foto van Extinction Rebellion met hun actie ‘Amersfoort aan Zee’ op het Eemplein. Op de achtergrond van de foto is daar Kunsthal KAdE te zien met op de ruit heel groot ‘Reflect Yourself’ in spiegelfolie. Onbedoeld een perfect inhoudelijk decor voor hun actie’, aldus de curator.

Van historische verhalen naar narcissen in de kroonluchter

De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie, en tijdens de tentoonstelling ‘Mirror Mirror’ is daar genoeg ruimte voor. Er zijn bijna tien zalen gevuld met kunstwerken van dertig designers en kunstenaars. Kunst -en cultuurhistorische verhalen worden verteld, kunstenaars reflecteren op zichzelf en hun omgeving, je leert over natuurspiegelingen en je ware gezicht.

‘Voor mij is het meest bijzonder de werken die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt. Suzan Drummen met haar duizenden spiegeltjes en kraaltjes vloerwerk vind ik heel bijzonder. Zeker als je weet dat ze in coronatijd veel minder vrijwilligers tot haar beschikking heeft. Irina Birger die met stift netwerklijnen op een spiegel heeft gezet. Als je op het podium gaat staan ben je onderdeel van het netwerk, en als je een foto van jezelf maakt en op social media zet worden die netwerken voortgezet in de digitale wereld. Jasper Hagenaar maakte een anamorfose. Ook het werk van Kathrin Schlegel met haar poëtische interpretatie van de waterspiegeling maakt de tentoonstelling tot een bijzondere ervaring. Let speciaal op de narcissen in de kroonluchters. En kijk als je weggaat ook even onder de spoorbrug bij de Koppelpoort’, aldus Judith.

Deze tentoonstelling moet je echt ervaren. In de KAdEstudio leer je schrijven in spiegelschrift! Speciaal voor jonge kinderen wordt een spiegeltunnel gemaakt. Voor families is er een Spiegelexpeditie in de stad Amersfoort in samenwerking met FASadE. De spiegelexpeditie is voor €2,50 te koop in de KAdEShop. En kijk aan het begin van de tentoonstelling in de mürror van de Turkse designer Berk Ilhan, dat is een spiegel die alleen weerkaatst als je lacht. ‘Als tentoonstellingsmaker hoop ik dat je die lach vasthoudt, tijdens en na de tentoonstelling, als je er nog eens aan terugdenkt. En als je naar iemand lacht krijg je die lach heel vaak terug gespiegeld, probeer maar uit’, stelt Judith voor. Wie zichzelf wil spiegelen doet er goed aan een bezoekje te brengen aan Kunsthal KAdE, en wie weet kom je er tijdens deze tentoonstelling eindelijk achter wat je ware gezicht is.

De tentoonstelling is t/m 29 augustus te zien.

Tickets zijn alleen online te koop, waarbij je een tijdslot kiest, zodat bezoek gespreid wordt en iedereen binnen genoeg ruimte heeft. Museumkaarthouders en kinderen t/m 18 jaar hebben gratis toegang.

Tekst: Nikola van Krieken

Suzan Drummen, Zonder titel, 2021.

Foto Mike Bink voor Kunsthal KAdE