Van vrijdag 16 tot en met zondag 19 september 2022 wordt de 10e editie van Unseen Photo Fair gehouden in Cultuurpark Westergas. Deze kunstbeurs, gewijd aan de laatste ontwikkelingen in hedendaagse fotografie, geldt al vanaf de eerste editie als vooruitstrevend, internationaal en van institutionele kwaliteit. Ter gelegenheid van Unseens jubileumeditie wordt deze reputatie bevestigd door een bijzonder gast curatorschap. Damarice Amao, curator fotografie van het wereldberoemde Centre Pompidou in Parijs, cureert ‘Unbound’, de nieuwe sectie voor grensverleggende vormen van fotografie.  Aan de jubileumeditie van Unseen nemen 70 galeries van over de hele wereld deel.

Onder de deelnemers bevinden zich Nederlandse oudgedienden zoals Galerie Ron Mandos met onder andere het werk van Erwin Olaf en de legendarische choreograaf Hans van Manen, en Galerie Flatland met onder meer het werk van internationale grootheid Valerie Belin. Galerie tegenboschvanvreden brengt een bijzondere presentatie van Paul Kooiker, met een overzicht van diens beste modefotografie van de afgelopen decennia. Ook uit het buitenland verwelkomt de beurs weer veel oudgedienden zoals de Berlijnse Robert Morat Galerie die werk toont van fotografen duo Lena Amuat & Zoë Meyer. Ook Nature Morte, de eerste Indiaase galerie die deelnam aan prestigieuze hedendaagse kunstbeurzen als Art Basel. Frieze en FIAC, keert terug naar Unseen met een solo presentatie. Onder de nieuwelingen verwelkomt Unseen de in digitale kunst en nieuwe media gespecialiseerde Bitforms Gallery, met vestigingen in New York en San Francisco; Loft Gallery uit Casablanca met een solo presentatie van Mous Lamrabat die momenteel ook exposeert in Foam Fotografiemuseum Amsterdam; en Galerie Barbara Seiler uit Zürich, met een solo presentatie van fotografisch werk van Marcel van Eeden.

Ten tijde van Unseen heeft Van Eeden ook een tentoonstelling in het van Gogh Museum. Roderick van der Lee, oprichtend directeur van Unseen: ‘Het internationale enthousiasme voor Unseen is groter dan ooit. Ofschoon er de afgelopen jaren werd verwacht dat kunstbeurzen wel eens iets regionaler zouden kunnen worden, verwelkomen we net als voorheen galeries van over de hele wereld, van New York tot New Dehli. Naar de immens populaire book market komen onafhankelijke uitgevers van Oslo tot Tokyo terwijl we, met het oog op een internationale publishing award, een partnership zijn aangegaan met de beroemde Londense uitgeverij GOST Books. Voor het internationale perspectief van Unbound, tot nu toe de meest vooruitstrevende en ambitieuze sectie van Unseen of om het even welke fotografiebeurs ter wereld, staat Damarice Amao van het Centre Pompidou in Parijs garant. Zij is gastcurator. Al met al kenmerkt het aanbod van deze jubileumeditie van Unseen zich door een wonderlijke, licht bevreemdende schoonheid, als een draad die zich door landschappen, portretten en stillevens weeft en een bijna magisch geheel creëert: een sprookjesachtig wonderland.’ Unseen Amsterdam is dé toonaangevende internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. De beurs is internationaal geroemd om zijn hoge curatoriële standaard en intieme sfeer, en trekt galeries en verzamelaars van over de hele wereld.

Fotocredit @ Unseen Photo Fair