Museum Hilversum organiseert in het kader van de Autismeweek op woensdag 29 maart een prikkelarme avondopenstelling voor mensen met bijvoorbeeld autisme, een burn-out of ziekte die snel overprikkeld zijn. ‘We streven ernaar dat iedereen zich thuis voelt in het museum’, zegt Fleur van Muiswinkel, directrice van Museum Hilversum.

Tijdens deze avondopenstelling is de expositie van de Zilveren Camera te zien. Dit is een Nederlandse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan Nederlandse fotojournalisten. De persfotocompetitie bestaat uit meerdere categorieën. Uit elke categorie wordt één winnaar gekozen waarvan de foto(reeks) onderdeel wordt van de Zilveren Camera tentoonstelling. Uit al deze winnaars wordt uiteindelijk één échte winnaar gekozen, die de Zilveren Camera wint.

Lievelingsfoto

Het is traditie dat de tentoonstelling elk jaar als eerste te bewonderen is in Museum Hilversum. Dit jaar heeft fotograaf Eddy van Wessel voor de vierde keer de prijs in de wacht gesleept. Van Wessel maakte een fotoserie in zwart-wit over de oorlog in Oekraïne. De jury van de prijs stemde unaniem voor deze fotograaf.

Op de vraag wat Van Muiswinkel haar lievelingsfoto is, noemt de directrice na lang nadenken het werk van Farren van Wyk genaamd Mixedness is my mythology. Een serie familieportretten gemaakt van Van Wyks gemengde familie. ‘Het verhaal over de zoektocht naar identiteit spreekt mij enorm aan’, zegt ze.

Voor het eerst een prikkelarme avondopenstelling

De reguliere Zilveren Camera tentoonstelling is nog te zien t/m 2 april. Maar voor het eerst organiseert het museum in samenwerking de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) HILVERSUM. Een speciale avondopenstelling voor mensen die snel overprikkeld zijn. Tijdens deze openstelling heeft het museum bepaalde aanpassingen gedaan om de bezoekers minder prikkels te laten ervaren. De directrice vindt het ‘heel bijzonder’ dat het museum dit voor het eerst organiseert.

Eén van de vrijwilligers van Museum Hilversum is werkzaam bij de NVA, en benaderde Van Muiswinkel of het museum op een bepaalde manier wilde meedoen aan de Autismeweek die van zaterdag 27 maart t/m zondag 4 april loopt. ‘Zodoende zijn we op dit idee gekomen. Maar uiteraard zijn we ook open voor mensen zonder autisme die prikkelgevoelig zijn.’

Wat is er anders?

Van Muiswinkel heeft zich van tevoren laten adviseren door een vrouw met autisme. Zij heeft de reguliere tentoonstelling bezocht, en op basis van haar bevindingen bepaalde aanpassingen aangeraden. De aanpassingen beginnen al bij de entree. ‘Normaal vertellen we heel veel informatie bij binnenkomst, maar nu geven we alle info mee op papier.’

Als tweede is de video die onderdeel is van de tentoonstelling aangepast. ‘Het geluid daarvan staat zachter. Verder zullen er zitzakken en zitjes verspreid worden over de verschillende verdiepingen zodat mensen meer en vaker kunnen uitrusten. Daarnaast is er onder de trap een kleine zitruimte gecreëerd waar de bezoekers zich kunnen terugtrekken’ , legt de directrice uit.

Als laatste is er een maximumaantal bezoekers van 25 personen per ‘shift’. ‘Zodat het voor de mensen die er zijn niet te druk wordt in het museum.’ De avondopenstelling begint om 18:00, waarbij er vier verschillende tijdsloten zijn van maximaal 25 personen per shift.

Visuele beperking

Tijdens deze prikkelarme openstelling probeert het museum ook de visuele drempel weg te halen voor slechtziende of blinde mensen. Daarvoor zijn er speciale kunstwerken gecreëerd. “In overleg met een blinde adviseur hebben wij vijf foto’s gekozen uit de Zilveren Camera tentoonstelling die driedimensionaal gemaakt zijn. In aanvulling op die driedimensionaliteit is er een audiotour die men kan luisteren. Daarin vertelt de fotograaf hoe de luisterende persoon over de foto heen moet voelen, en wat diegene precies voelt.’

Dit driedimensionale project genaamd ‘voel het nieuws’ is getest, en dat resulteerde in veel positieve reacties: ‘Het blijkt dat het voor hen een enorme meerwaarde is dat de foto’s op deze manier tot zich kunnen nemen. Nu kunnen ze net als wij onderdeel worden van dat nieuws, en dat blijkt heel bijzonder te zijn’, besluit Van Muiswinkel.

Tekst: Nikola van Krieken