Museum de Fundatie presenteert met trots twee bijzondere street art kunstenaars die de grootste muurschilderingen van het landelijke project Museum Murals gaan verzorgen. Vanaf dit najaar worden voorbijgangers in de fiets- en spoortunnel bij bedrijventerrein de Hessenpoort getrakteerd op kleurrijke murals van ONUR en Kenneth Letsoin (a.k.a. Naamloozz), samen ruim 1.000 m2 groot.

In Zwolle kunnen Museum de Fundatie en Museum Murals extra uitpakken door een genereuze bijdrage die door de provincie Overijssel aan de gemeente Zwolle ter beschikking is gesteld bij de oplevering van twee tunnels bij de Hessenweg. Hierdoor kunnen er deze zomer twee muurschilderingen van resp. 475 m2 en 650 m2 gerealiseerd worden. De muurschilderingen worden geïnspireerd op de collectie van Museum de Fundatie. Een selectiecommissie van buurtbewoners, passanten, ondernemers en kunstprofessionals koos uit een shortlist ONUR en Kenneth Letsoin.

“We zijn enorm blij dat ONUR en Kenneth Letsoin muurschilderingen geïnspireerd op onze collectie gaan maken. Zo maken we ons museum nog toegankelijker voor iedereen uit Zwolle en omstreken. In de tunnels bij de Hessenpoort komen industrie en natuur al geweldig samen Nu voegen we daar nog een extra laag in de vorm van een kunstwerk aan toe’, zegt Beatrice von Bormann, directeur Museum de Fundatie.

Museum Murals is een initiatief van het Mauritshuis in Den Haag en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. De kunstwerken zijn onderdeel van Museum Murals, een landelijk project waaraan twintig musea meedoen. In elk museum laat een professionele street artist zich inspireren door schilderijen, objecten of verhalen uit de collectie. Die inspiratie zetten ze vervolgens om in een levensgrote muurschildering. De gigantische werken in de openbare ruimte maken zo kunst voor iedereen toegankelijk.

‘Ik denk dat het belangrijk is om musea dichter bij de mensen te brengen. Een muurschildering in samenwerking met een museum vergroot het bereik en trekt de aandacht van een groter publiek’, aldus ONUR.

ONUR komt oorspronkelijk uit Zwitserland en heeft Turkse roots. Hij woont en werkt in Berlijn. Naast kleinere formaten in olie blijft de kunstenaar grote muurschilderingen maken, die ONUR wereldwijd bekend hebben gemaakt. Zijn werken zijn te zien in Europa, Verenigde Staten en over de hele wereld. De muurschilderingen vallen op door een uitstraling die van verre te zien is. Het centrale thema van deze expressieve werken ligt buiten: van milieurampen tot klimaatcrisis – de beelden zijn aangrijpend en behouden altijd hun verbinding met de toeschouwers.

Museum Murals x Museum de Fundatie komt tot stand met steun van de VriendenLoterij en de gemeente Zwolle. In Zwolle wordt het project extra ondersteund door een bijdrage van de gemeente, ter beschikking gesteld door de Provincie Overijssel bij de oplevering van de tunnels Hessenweg.

Foto: Museum de Fundatie