Het is bijna een modewoord en voor sommigen zelfs bijna een scheldwoord geworden. Duurzaam of anders wel milieubewust. Ik zeg het eerlijk, ik had er ook niet al te veel mee. Goed, ik scheid mijn afval keurig in groen en gft. En ook het plastic houd ik apart. En daar heb ik een zogenaamde eyeopener gekregen. Op televisie zag ik een programma over het effect van plastic op het milieu. Mijn hemel, dat is pas groot. Een nieuwsbericht van 18 maart 2019 met als titel Spitssnuitdolfijn spoelt aan op Filipijnen met 40 kilo plastic in maag en op 2 april 2019, las ik over een aangespoelde walvis op Sardinië met 22 kilo plastic in het lichaam.

Wat een vreselijke berichten eigenlijk, welbeschouwd. Dit zijn dan dieren die per ongeluk onderzocht zijn. Kun je nagaan hoe het in werkelijkheid is. Ik ben maar eens gaan zoeken hoe lang het duurt voordat zwerfafval afgebroken wordt en kwam op de website van de gemeente Boxtel uit. Ik noem een paar voorbeelden: Sigarettenpeuk 1-5 jaar, plastic frisdrank fles 5-10 jaar, plastic zak 10 – 20 jaar, kauwgum 20-25 jaar (!), frietbakje 90 jaar, glazen fles 1 miljoen jaar. Ik heb het niet verzonnen, het staat er echt en ik ga er toch vanuit dat je websites van gemeenten mag geloven.

En weet u hoeveel medicijnafval er is in Nederland? Maar liefst 140 ton medicijnafval gaat er per jaar het riool en de rivieren in. Dat zijn de pilletjes die door de apotheker vervangen worden door andere pilletjes die beter en goedkoper zijn. Maar de oude pillen worden veelal weggespoeld. Kijkt u maar eens in uw medicijnkastje hoeveel pillen er eigenlijk overbodig zijn. En natuurlijk kunnen we ze kwijt bij diezelfde apotheker wordt er gezegd, maar dat valt toch tegen. De apotheker is er niet happig op, want hij moet betalen om het weer te laten recyclen. En zo komen we steeds in dezelfde molen terecht, want wie zou het moeten betalen. U kunt het ook zelf wegbrengen naar de diverse milieustraten. Medicijnafval is ook heel milieubelastend, dus het helpt echt.

En zelfs als het voorgaande een beetje aangedikt is, dan nog waren het voor mij onthutsende cijfers. Ga niet, zoals ik, meteen kijken hoeveel plastic we bijvoorbeeld gebruiken en weggooien, want je wordt onpasselijk van jezelf. Maar ik ben er wel echt op gaan letten dat ik niet overal een plastic tasje omheen doe, en ook het nog steeds probeer door te geven aan mijn kroost, ook al zijn die allang de opvoedbare leeftijd voorbij. Nee, ik heb geen geiten wollen sokken en draag geen sandalen, maar ik probeer tegenwoordig wel heel af en toe mijn duurzame milieusteentje bij te dragen. Eigenlijk belachelijk dat ik daar  61 jaar voor moest worden om dat een beetje in te zien.

Andy Houtkamp