Op maandag 24 juni opent wethouder Mariëtte Sedee de expositie ‘KIND VAN’ op het Dik Tromplein in Hoofddorp. Deze tentoonstelling toont portretten en persoonlijke verhalen van kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Het doel is om het taboe op dit onderwerp te doorbreken en het gesprek erover aan te wakkeren. De tentoonstelling is tot 15 juli 2024 te zien.

Opening expositie

De expositie wordt om 15:00 uur geopend door de wethouder, samen met Guusje Veenhoven (manager stichting Open mind), Maryleen Soree (GGZ inGeest) en een van de geportretteerden.

KIND VAN toont portretten met ervaringsverhalen van mensen tussen de 20 en 80 jaar oud. Fotograaf Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te treden. Persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan.

Taboe bespreekbaar maken

Wethouder volksgezondheid gemeente Haarlemmermeer Mariëtte Sedee: ‘Het project ‘KIND VAN’ zet een belangrijk onderwerp op een toegankelijke manier in de spotlights. Door deze portretten en verhalen te tonen, wordt de impact op kinderen van ouders met psychische- en verslavingsproblemen zichtbaar. Het is essentieel dat we deze groep de aandacht en ondersteuning bieden, om dit taboe-onderwerp bespreekbaar te maken.’

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op als kind van een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Ook volwassenen vallen onder deze term; zij zullen altijd een kind van hun ouders blijven. Deze ‘kinderen van’ worden niet voldoende gezien en gehoord in onze samenleving. Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren.

De expositie ‘KIND VAN’ wordt georganiseerd door stichting Open mind, in samenwerking met partners als MIND Naasten Centraal, de Nederlandse Jeugdraad en het Trimbos instituut. Op de webpagina van gemeente Haarlemmermeer is meer informatie te vinden over het project en waar betrokkenen terecht kunnen met vragen.