Marijn Veen (23) is één van rijzende sterren in de hockeysport. In november 2018 debuteerde ze in het Nederlands team tijdens het toernooi om de Champions Trophy en hoe. De speelster van HC & BC Amsterdam werd met vijf doelpunten topscoorder. Daarnaast won ze in 2019 bij haar eerste EK meteen goud en veroverde ze in clubverband vorig jaar de lands- en Europese titel. De uitgestelde Olympische Spelen van 2021 in Tokio moeten een nieuw hoogtepunt worden.  Een interview aan de hand van een ABC.

Amsterdam  Ik heb drie seizoenen geleden de overstap gemaakt naar de club en ben daar nog steeds heel blij. Het kampioenschap vorig seizoen was een absoluut hoogtepunt.

Blessure  Het grootste gedeelte van dit seizoen heb ik door een hersenschudding na een auto-ongeluk moeten missen. Gelukkig ben ik na een lange revalidatie inmiddels op de weg terug.

Coronavirus  Logisch dat alle sport stil ligt er zijn nu belangrijkere zaken

Debuut Dat was tijdens het toernooi om de Champions Trophy in China tegen Japan in 2018. We wonnen met 3-1 en ik scoorde twee keer.

EK  Vorige jaar speelde ik in Antwerpen mijn eerste EK. Een geweldige ervaring.

Fairplay  Iedereen wil natuurlijk winnen, maar ik denk zeker dat hockey een sport is waar fairplay hoog in het vaandel staat.

Gadget  Ik heb sinds kort van die draadloze oortjes voor het hardlopen. Ideaal, ik ben er erg blij mee.

Hoogtepunten  Dat zijn er twee. Mijn debuut tegen Japen tijdens de Champions Trophy in China en het winnen van de landstitel vorig jaar door Den Bosch op eigen veld met 2-0 te verslaan.

Innovatie Iets waar in de hockeysport veel aandacht voor is. Dat vind ik zeker positief als het ten goede komt aan het spel. Ik vind de zelf-pass een hele leuke verandering.

Jeugd  Ik ben op mijn zesde begonnen bij GHHC in Groningen. Op mijn tiende zijn we met het gezin verhuisd naar Utrecht en ben ik gaan spelen bij Kampong, vijf minuten fietsen van huis.

Kampong  Ik heb de hele jeugd daar doorlopen en op mijn vijftiende mijn debuut gemaakt in het eerste team. Drie jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om voor Amsterdam te gaan spelen.

Landstitel  Een geweldige ervaring. Het eerste duel in the best-of-three wonnen we thuis op donderdagavond met 2-1, mede door een tackle op mij in de cirkel die een strafbal opleverde. We gingen zo met een goed gevoel naar Den Bosch. Daar kwamen we al snel op een 0-2 voorsprong en dat hielden we vast. Het was onze beste wedstrijd sinds ik bij Amsterdam speel.  

Muziek Mijn lievelingsartiest is Snelle. Ik luister voor de wedstrijd graag naar hitjes. Het geeft mij energie.

Nederlands team Ik zit sinds november 2018 bij de selectie en heb al mooie toernooien mogen meemaken. Ik heb nu 23 interlands gespeeld en elf doelpunten gemaakt.

Olympische Spelen Mijn grote doel voor volgend jaar. Ik denk dat een jaar uitstel mijn kansen zeker heeft vergroot omdat ik dit seizoen nauwelijks heb kunnen spelen.

Positie Ik sta voorin en dat is mijn positie sinds de tijd bij de senioren speel. In de jeugd heb ik vaak op het middenveld gespeeld.

Quote  ‘Don’t wish for it. Work for it.’ Talent alleen is niet voldoende, met dromen kom je er niet, je moet er keihard voor werken.

Reizen  Iets wat ik graag doe. Ik ben bijvoorbeeld al een keer vijf weken wezen backpacken in Azië. Na mijn sportieve loopbaan wil ik dat zeker weer gaan oppakken. 

Studie  Ik studeer psychologie in Utrecht. De combinatie van deze studie met hockey bevalt mij uitstekend.

Talent  Ik heb altijd in de hoogste jeugdteams van Kampong gezeten, maar bij de nationale jeugdteams hoorde ik nooit tot de grootste talenten.

Utrecht  Heerlijke stad. Ik woon er nog steeds en reis regelmatig heen en weer voor het hockey naar Amsterdam. Komende zomer ga ik naar Amsterdam verhuizen en dan kan ik voortaan op de fiets naar de club, ideaal.

Verbeterpunten Ik wil nog meer een echte ‘killer’spits worden. Wanneer een bal ik de cirkel komt, moet dat (bijna) automatisch een schot op goal worden.

WK  Heb ik nog niet gespeeld, maar lijkt mij ook geweldig om mee te maken en een mooi doel voor de toekomst (2022).

X   Weet ik echt niet, ik zet graag de joker in.

Yoga  Doe ik graag. Hot yoga is mijn favoriet. Geweldig om lekker alles eruit te zweten.

Zaalhockey  Fantastisch. Ik heb in deze discipline twee keer een EK en 1 keer een WK gespeeld. Van spelen in de zaal leer je veel.

Foto: Orange Pictures