Landstede Hammers Zwolle heeft dit weekeinde haar eerste seizoensnederlaag geleden. Tegen mede-titelkandidaat ZZ Leiden werd in de Vijf Meihal in de stad Leiden verloren met 82-73. Op het digitale huis van de basketbalvereniging begint het wedstrijdverslag met het uitzwaaien van Mohamed Kherrazi, die zaterdagavond door de Leidse supporters officieel werd uitgezwaaid.

Na de bloemen en de cadeaus is het Worthy de Jong die de totale Zwolse ploeg trakteert op een staaltje van zijn kunnen. Hij opent met twee scores en ziet daarna een rustige reactie van de Hammers. Via Jordan Johnson, Noah Dahlman en Martez Walker nemen de Zwollenaren de leiding over, maar daarna gooit De Jong zijn eerste twee driepunters binnen. Landstede Hammers houdt het initiatief tot 10-14, maar dan gaat het mis. Het aantal turn overs groeit in het eerste kwart naar maar liefst zes.

Rond de tien
Taylor Persons speelt daarentegen een uitmuntende eerste helft met zeven op acht rake schoten en hij verdeelt het spel goed. Dat leidt tot een totaal van negen assists. Na het eerste kwart staat het 26-16 en het Leidse publiek haalt opgelucht adem. Het tweede kwart blijft lang rond de tien punten hangen. Het Zwolse afstandsschot haalt het niet bij het Leidse, waardoor de voorsprong nog iets toeneemt. Een drietje van Mike Schilder zorgt voor 48-37. Een stop geeft de mogelijkheid tot een laatste aanval die echter ongecontroleerd, snel en slecht wordt uitgevoerd. Taylor Persons bedankt met een laatste drietje en het is 51-37 bij rust.

Derde en vierde kwart

Na de rust blijft het schot matig, maar de waanzinnige Leidse percentages dalen snel. Dat geeft de Hammers de mogelijkheid tot een terugkeer. Een tweede driepunter van Schilder, een slimme assist van Johnson op Kherrazi en drie vrije worpen van Martez Walker zorgen voor een score onder de tien: 65-57. De ploeg laat echter kansen liggen met een beperkte hoeveelheid aanvallende rebounds en eenvoudige lay ups die van de ring rollen.

14-0 run
De hoop op een goed eindresultaat verdwijnt echter snel in het laatste kwart. Er volgt een 14-0 run met als besluit een prachtige alley-oop pass van Persons op de hoogvliegende Braxton Higgins. Hij dunkt snoeihard door. De zaal explodeert en het is met 77-57 de grootste voorsprong voor de Leidenaren. Dan blijkt een goede karaktertrek van de Zwolse ploeg: geef nooit op. Een 0-12 run zorgt voor wat betere statistieken. Johnson vliegt driemaal door de defensie en Martez Walker pakt een hernieuwde driepunter. Ralf de Pagter legt tweemaal netjes binnen, maar de verdediging laat de kleine Marijn Ververs een aanvallende rebound pakken. Dezelfde Ververs beloont zichzelf met een ongedekte haarzuivere driepunter.

De emoties lopen nog even op na een block shot van Martez Walker op Taylor Persons. Laatstgenoemde is daar niet van gediend en een wedstrijdje ‘trash talken’ begint. De scheidsrechters vinden het een gelijkspel en belonen beiden met een technische fout. Martez Walker legt met een fraaie drive de laatste veldscore vast. Het eindigt in 82-73.