Samen kom je verder dan alleen. Het klinkt als een cliché, maar is zeker ook op de maakindustrie van toepassing. Vanuit het bedrijfsleven in de regio Zwolle is het idee ontstaan om kennis te delen en gezamenlijk te bouwen aan het innovatiecentrum voor de maakindustrie. Perron038, een stichting zonder winstoogmerk, brengt hightechbedrijven en onderwijs- en onderzoekinstellingen samen en faciliteert in innovatieprojecten en kennisontwikkeling. Technici, studenten, onderzoekers en ondernemers doen dit vanuit een prachtige oude industriële hal die is omgebouwd tot hypermoderne omgeving direct aan het station van Zwolle, in de vernieuwde Spoorzone.  Sinds de aftrap in september 2019 bundelen nu een kleine twintig bedrijven en instellingen op deze locatie hun krachten en dat aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen. 

Oude, vieze fabrieken met druppels olie op de vloer. Dit beeld van de maakindustrie is allang achterhaald en dat is dankzij Perron 038 nu ook duidelijk zichtbaar. Het is een open en transparante praktijkplek waar studenten in aanraking komen en werken aan innovatie, slimme en duurzame projecten. Ze werken samen met ondernemers, onderzoekers en technici aan de toepassing van robotica, IT-technologie, mechatronica en sensoren in de maakindustrie. Ontwikkelen, testen en verbeteren zijn de sleutelwoorden in dit boeiende proces. Projectmanager Marius Woldberg: ‘Zo is de onderneming Tembo bezig met de inzet van Vision technologie voor lekkage detectie. In de afgelopen periode is onderzoek gedaan naar geavanceerde algoritmes voor de softwarekant van deze oplossing.

Een ander voorbeeld is het project PRISMA ( Prototyping, Researching and Innovating vision technology for Smart Manufacturing Applications, red.) Binnen project PRISMA zijn door AWL-Techniek twee onderzoeken uitgevoerd. Eén belangrijke case gaat over kwaliteitsmeting van een gelast onderdeel en een student heeft naar de toepasbaarheid van laserscanning gekeken en vervolgens onderzocht hoe deze succesvol geïmplementeerd kan worden binnen de machines van dit bedrijf.

Perron 038 doet echter veel meer dan hightech bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen met elkaar verbinden. Zo is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten en technici en het enthousiasmeren voor werken in de maakindustrie. Woldberg: ‘We organiseren ook regelmatig inspirerende talks en workshops met inspirerende sprekers over de techniek van de toekomst.’

Ambities

Perron 038 heeft in de relatief korte tijd dat de stichting bestaat haar waarde al bewezen. Maar ook voor de toekomst staan er mooie plannen in de steigers. Woldberg: ‘In de loop van het jaar hopen we te investeren in eigen innovatieve technologie die bedrijven ter plaatse kunnen uitproberen. Ze kunnen de apparatuur eerst hier bij Perron 038 uittesten en hoeven zo dus geen dure investeringen doen zonder dat ze weten dat het loont.  Denk bijvoorbeeld aan het assembleren wat ze nu met de hand doen en hier via het gebruik van een robot. Die robots willen we hier gaan neerzetten en beheren.’ Verder zet Woldberg zich in dat er in de Spoorzone naast de maakindustrie ook innovatiecentra komen voor andere sectoren in de regio, zoals een cluster voor circulair wonen. Via deze manier van cross-over innovatie kan je van elkaar leren en elkaar versterken. Zo maak je samen de toekomst.