We zijn massaal minder gaan beweging sinds corona zijn intrede deed. Maar sport blijft erg belangrijk: zo blijf je fit en gezond, en tijdens het sporten kan je je hoofd even leeg maken. Sport is dus ook een vorm van ontspanning, hoe gek dat ook klinkt. Even weg van alle stress. Ook op de sport heeft corona echter een grote impact. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven om toch in beweging te blijven. De Winter Games zijn hier een voorbeeld van. Sinds de start van de in de kerstvakantie zijn door heel Nederland al circa 15.000 jongeren bereikt met extra sport- en spelactiviteiten.

Financiële bijdrage aan de lokale sportorganisaties

‘De organisatie van de Winter Games ondersteunt lokale buurt(sport)- en jongerenwerkorganisaties om in de wijk extra sport- en spelactiviteiten te organiseren. De Winter Games hebben als doel om, met extra sport- en spelactiviteiten, jongeren in beweging te brengen. Tijdens de coronapandemie krijgen jongeren vooral te horen wat er allemaal niet mag én niet kan. Daarom is het belangrijk om hen, juist nu, een positieve impuls te geven zodat ze positiever de donkere wintermaanden door kunnen komen’, vertelt Patricia Stuivenberg (marketing -en communicatiemanager van de Winter Games).

Minder beweging onder jongeren

Vorig jaar waren er nog wekelijks 10,4 miljoen Nederlanders aan het sporten, inmiddels zijn dat er nog maar 8,7 miljoen. Vooral jonge kinderen zijn de dupe, als het gaat om minder sporten wegens corona. Jongeren bewegen dus niet genoeg. Dit blijkt ook uit het rapport ‘Gezondheid en Welzijn van Scholieren.’ Vier op de vijf jongeren in Nederland beweegt te weinig. Vooral in de aandacht wijken is dit een probleem: daar beweegt 97% van de jongeren onvoldoende.

En juist om deze jongeren meer te laten bewegen zijn de Winter Games geïntroduceerd. Zij richten zich met name op lokale activiteiten voor de jeugd in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. Stuivenberg: ‘Ondanks de strenge coronamaatregelen mogen jongeren tot achttien jaar gelukkig nog wel buiten sporten in teamverband. Het is belangrijk dat iedereen zich voor, na en tijdens de activiteiten strikt houdt aan alle maatregelen.’

De scherpe coronamaatregelen vragen om een juiste aanpak van de spellen. In de eerste fase wordt er gekeken naar of de Winter Games uitvoerbaar blijken binnen de huidige restricties. ‘We zijn aan de slag gegaan met een zorgvuldig geselecteerde initiatieven om de regels te kunnen waarborgen’, aldus Stuivenberg.

Hopelijk komt Nederland op deze manier weer in beweging. De Winter Games zijn gestart tijdens de kerstvakantie en lopen door tot eind februari 2021. Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage als lokale buurt(sport)- en jongerenwerkorganisatie, dienen aanvragen te voldoen aan bepaalde, door de overheid opgestelde voorwaarden, die te vinden zijn op de website  www.wintergames2020.nl.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: Winter Games